Trst: Pronadeno skriveno zlato istarskih antifašista?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tršcanski zatvor Coroneo dobro je poznat Istranima: u njemu je za vrijeme Italije i tijekom krvave vladavine nacisticke Njemacke zatvarano na tisuce antifašista i rodoljuba. Od pocetka 1944. pa do kraja rata Coroneo je bio usko povezan s celijama nacifašistickog lagera u Rižarni sv. Sabe, gdje je djelovao i krematorij u kojem su se spaljivala tijela ubijenih zarobljenika.

Zgrada ovog tršcanskog zatvora smještena u istoimenoj ulici udaljena je nekoliko stotina metara od trga Oberdan, gdje su Nijemci od kraja 1943. do oslobodenja grada u svibnju 1945. smjestili urede i celije Gestapoa.

Zvuci nevjerojatno, no nakon toliko godina u skladištima zatvora Coroneo pronadena je veca kolicina zlatnih i srebrnih predmeta koji su pripadali zatvorenicima iz tog razdoblja, odnosno od 1943. do 1954. godine. Radi se o stotinjak osobnih predmeta zatvorenika: razni satovi, narukvice, rincice, kolajne, novcanici s novcem iz tog razdoblja, pa i papirnati novac iz tadašnje Kraljevine Jugoslavije koja je potpala pod talijansku i njemacku okupaciju…





Cijelo je to malo bogatstvo sacuvano u jednom tajnom sefu koji je otkrio sam direktor zatvora Enrico Sbriglia. Nakon analize predmeta otkriveno je da je dobar dio dragocjenog kamenja skinut s nakita u vrijeme dok su zatvorenici ležali u celijama. S obzirom na to da se radi o povijesno vrijednim predmetima, cijeli je sadržaj predan na upravljanje muzeju u mjestu Padriciano, gdje su prošle godine smjestili dobar dio predmeta koji su pripadali istarskim esulima koji su napuštali Poluotok nakon 1945.

Upravitelji tog muzeja tvrde da dio predmeta pripada i zatvorenicima koji su zatvarani u Coroneo za vrijeme kratke, jednomjesecne jugoslavenske vojne uprave u svibnju 1945. te za vrijeme saveznicke vojne uprave grada do 1954. godine.

S obzirom na to da je teško ustanoviti pravo porijeklo spomenutih pronadenih predmeta, Tršcani su odlucili sve predati muzeju koji se bavi istarskim egzodusom i razdobljem jugoslavenske vojne uprave. No, ostaje otvoreno pitanje zašto nisu dio materijala predali muzeju koji djeluje u sklopu Rižarne sv. Sabe kao mjesto sjecanja na žrtve fašizma i nacizma.

Bilo kako bilo, nakiti i novcanice koji nas podsjecaju na najteži i najkrvaviji dio istarske povijesti od prošlog cetvrtka se mogu pogledati u muzeju u Padricianu na tršcanskom krasu.


Podijeli: Facebook Twiter