Trst: Predstavljena knjiga povjesničara Klingera


U pojedinim krugovima esulskih udruga na djelu je zanimljiv pokušaj tumačenja povijesnih događanja na nekadašnjoj "talijanskoj istočnoj granici". Dramatični i nasilni prevrati tumače se u širem kontekstu djelovanja represivnih organa Titovog režima u nastajanju na cijelom području bivše Jugoslavije.

"Infojbirani" Istrani i poslijeratne izbjeglice (esuli) dio su tragičnog svršetka rata koji se podudara s konsolidacijom komunističke vlasti pod Titovim vodstvom.

Riječ je o značajnom zaokretu s obzirom na to da se većina istarskih, riječkih i dalmatinskih esula, koji se bave memorijalistikom ili pokušajima povijesne, odnosno kvazipovijesne sinteze, drži činjenice da su istarski, riječki i dalmatinski Talijani bili žrtve etničke čistke.

Dakle fojbe, kao zajednički naziv nasilne metode obračunavanja, izraz su etničkog, odnosno nacionalnog slavenskog bijesa. U Trstu je u vezi s time izmišljen naziv "slavokomunisti" koji ima jak emotivni i ideologijski naboj, ali je povijesno neodrživ.

To je poanta susreta koji je održan u Trstu prilikom predstavljanja knjige mladog riječkog povjesničara Williama Klingera koja pokušava rekonstruirati povijest Ozne (Odjeljenja za zaštitu naroda).

Naslov knjige je "Narodni teror: povijest Ozne, Titova tajna policija", no ona ne donosi bitne novosti s obzirom na to da je dan-danas povjesničarima nedostupan pristup arhivi Ozne u Beogradu.

Bivši predsjednik federacije esulskih udruga tršćanski odvjetnik Paolo Sardoz Albertini objasnio je da se iza pojma slavokomunizam krije svjesno prešućivanje istine.

- Pojam stvara pomutnju s dva nespojiva termina - komunizam kao ideologija i oblik režima i slavenstvo kao etnička odnosno nacionalna odrednica. Ta pomutnja poslužila je, ali i dalje služi da bi se prekrio pravi režiser tragedije, a to su komunizam i Tito, staljinist kojemu je jedini cilj bio izgradnja režima i vladanja državnom mašinerijom.

Esuli iz Istre, Rijeke i Dalmacije žrtve su komunizma, a ne etničko-nacionalnih sukoba, izjavio je Sardoz Albertini

U kratkom razgovoru nakon predstavljanja knjige Albertini nam je rekao da je brisanje pojma komunizma iz službenih govora čelnika talijanske države konstanta.

- Prilikom svečanog obilježavanja dana sjećanja na fojbe i egzodus svake godine 10. veljače u palači predsjednika talijanske države riječ komunizam nema pravo pristupa. Nije ju izgovorio ni sadašnji predsjednik Giorgio Napolitano, a niti njegov prethodnik Carlo Azeglio Ciampi, nisu su se tom riječju koristili predsjednik parlamenta Gianfranco Fini i ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Jednostavno, nitko do danas nije se usudio ustvrditi da je komunizam odgovoran za fojbe i egzodus, lakše je sve srozati na razinu etničkih sukoba, zaključio je Sardoz Albertini. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter