Trst: Položili vijence na grob biskupa Dobrile


Povodom 200. obljetnice rođenja biskupa dr. Jurja Dobrile članovi organizacijskog odbora za obilježavanje i predstavnici institucija i udruga koji sudjeluju u pripremi i realizaciji programa obljetnice posjetili su biskupov grob na groblju Sant' Anna u Trstu.

"Ova posjeta na poseban način dira naša srca, biskupija priprema izuzetno lijep program obilježavanja datuma Dobrilinog rođenja, ali biti tu danas pred njegovim grobom poseban je doživljaj", rekao je među ostalim umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan dok su predstavnici istarskih institucija i udruga položili vijence uz nazočnost hrvatskog generalnog konzula u Trstu Nevenke Grdinić.

Uz mons. Milovana bio je nazočan i bujski župnik Mladen Milohanić koji se osvrnuo na detalje iz bogate biografije biskupa koji je od 1875. godine do smrti 1882. predvodio tršćansko-koparsku biskupiju.

Među nazočnima na dirljivoj ceremoniji bili su Robert Matijašić rektor pulskog Sveučilišta Juraj Dobrila, Josip Šiklić ravnatelj pazinske gimnazije i strukovne škole Juraj Dobrila, Galiano Labinjan, predsjednik skupštine katedre čakavskog Sabora za povijest Istre, Daniel Bogešić, predsjednik katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre, Vladimir Torbica pročelnik Ureda za kulturu u Istarskoj županiji, profesor teologije Josip Grbac, Elvis  Orbanić ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu.

Već se godinama govori o premještanju posmrtnih ostataka biskupa u rodnu Istru. Prema pisanju njegovog biografa Cvjetka Rubetića biskup Dobrila je pred kraj života izrazio želju da mu vječni počinak bude u Bermu u crkvici majke Božje na Škriljinah. Prije nekoliko mjeseci pripremajući obljetnicu 200. godišnjice rođenja biskupa Dobrile jedna je delegacija predvođena porečko-pulskim biskupom u miru Ivanom Milovanom posjetila tršćansku biskupiju obnavljajući prijedlog da se posmrtni ostaci Jurja Dobrile premjeste u Istru.

"Nažalost delegacija je dobila negativan odgovor, tršćanska biskupija nije pristala na to, odbijena je i naša molba da se u Istri odnese barem dio posmrtnih ostataka istarskog velikana no, i taj prijedlog nije naišao na odobravanje. Obilježavanje 200 godišnjice rođenja bila bi prava prilika da se učini taj korak no, očito vremena nisu još sazrijela", rekao nam je profesor Josip Grbac. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter