Trst: Pljačkaši odnijeli 105.000 € iz Torri d'Europa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U poznatom tršćanskom trgovačkom centru Torri d'Europa, jednom od omiljenih šoping odredišta Hrvata, pod okriljem noći zbio se pljačkaški pohod iz koje
su pljačkaši odnijeli plijen "težak" više od 100.000 eura. Na udaru pljačkaša našao se trezor supermarketa IperCoop koji je, sudeći po načinu kako je pljačka izvedena, dobro uhodana kriminalna banda vrlo profesionalno digla u zrak i potom u tren oka nestala s vrećom novca. Po ocjeni istražitelja i tragovima na mjestu događaja, sve se odigralo oko 2.30 sati, a nitko od susjeda nije ništa primijetio. Čak su i vatrogasci koji nedaleko trgovačkog centra imaju regionalno sjedište bili nesvjesni onoga što im se događa "u dvorištu".

Pljačkaši su tako potpuno nesmetano digli u zrak blindirana vrata i domogli se iznosa od 105.000 eura, potvrdio je jučer Pierpaolo Della Valle, generalni direktor tvrtke Cooperative di Trieste, Istria e Friuli. O jačini izazvane eksplozije ponajbolje svjedoči činjenica da su blindirana vrata bila doslovno "lansirana" u zrak te su odletjela petnaestak metara dalje gdje su udarila u ogradu, odbila se i napravila još jedan "let" od tri metra. Nakon što su uklonili tu prepreku, kradljivci su pokupili sav pronađeni novac. Nedjelo je otkriveno tek u šest sati  ujutro što im je dalo dovoljno vremena da uspiju što dalje odmaći i zamesti tragove. U pothvatu su se koristili opasanim plinom acetilenom.

Sef se nalazi u stražnjem dijelu supermarketa, a novac se iz njega periodično odvozio za što su uvijek bile angažirane specijalne tvrtke za prijevoz dragocjenosti. Počinitelji pljačke očito su s time bili dobro upoznati i točno su znali kada bi se mogli domoći većeg novčanog iznosa. Istražitelji za sada ne žele priopćiti detalje slučaja, u interesu daljnje kriminalističke obrade i uhićenja skupine, no sigurno je da su u slučaj upletene najmanje dvije osobe, no vjerojatnije je da su bile tri ili čak više osoba. Sudeći prema informacijama koje su procurile u javnost iz policije, radi se o kriminalnoj grupi od ranije poznatoj po sličnim pothvatima, a kojima su istražitelji već na tragu.

- Ovo je vrlo zabrinjavajuća epizoda jer u Trstu nismo naviknuti na takva nedjela i nasilje. A da ironija bude još veća, u trenutku kada je acetilen digao u zrak teška metalna vrata dužine 1,6 metara i širine jednog metra, novčanice koje su se nalazile unutra ostale su netaknute, s gorčinom je komentirao direktor Della Valle nakon pljačke.

Gledano nekoliko godina unatrag, u različitim supermarketima regije na sličan način već izvedene pljačke, vjerojatno također uz uporabu acetilena. U San
Giorgiu di Nogaru to se dogodilo 2008. godine, u supermarketu u Latisani godinu dana kasnije, a 2011. godine meta napada bio je supermarket u Cervignanu. (Š. BRNČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter