Trst: Otrova u dagnjama sve više

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tršcanska veterinarska služba utvrdila je da je u zadnja dva dana došlo do povecanja koncentracije biotoksina u dagnjama pa su uzgajališta u cijelom Tršcanskom zaljevu do daljnjega zatvorena. Iz Torina pak stiže vijest da je broj oboljelih povecan pa je u tom gradu cak 290 osoba prijavilo simptome trovanja zbog konzumiranja dagnji.

U Trstu uzgajivaci cekaju rasplet dogadaja i traže pomoc vlasti, pa je vijecnik u skupštini regije Friuli-Venezia Giulia Piero Camber zatražio da regionalna vlada intervenira da bi razjasnila situaciju oko tršcanskih uzgajališta.

Camber tvrdi da su uzgajivaci vec nekoliko dana prije 16. rujna, kada je službeno odredeno zatvaranje uzgajališta, prestali s radom nakon što su analize pokazale vecu koncentraciju toksicnih mikroalgi u zoni Lazzaretto nedaleko od talijansko-slovenske granice kod Muggie.

- Svi mediji u Italiji pišu da su sve inkriminirane dagnje porijeklom iz Tršcanskog zaljeva, a to izgleda ne odgovara istini pa bi vlada trebala nešto uciniti da bi zaštitila ugled naših uzgajivaca, tvrdi Camber.

Slucaj otrovnih dagnji mogao bi poprimiti i medunarodne razmjere. Predsjednik ribarske zadruge AGI i uzgajivac Guido Doz izjavio je da slovenski uzgajivaci i dalje prodaju svoje dagnje.

- Znam pouzdano da kod njih proizvodnja nije stala i da dio slovenskih dagnji ulazi na talijansko tržište. Poznato nam je da pojedini talijanski uzgajivaci njihove dagnje voze do Slovenije jer su njihove sanitarne kontrole blaže pa se te dagnje vracaju na naše tržište kao slovenske, veli Doz.

Tezu tršcanskog uzgajivaca opovrgava Emma Fonda, jedna od slovenskih uzgajivacica cija obiteljska firma godišnje proizvodi oko 40 tona dagnji.

- Talijanski uzgajivaci mogu mirno spavati jer kod nas blokada proizvodnje traje vec dva mjeseca, u biti dok smo mi bili vec zatvoreni, Talijani su i dalje radili, što je malo cudno s obzirom na to da dijelimo isto more, izjavila je Fonda. U Sloveniji djeluje pet uzgajivaca, koji godišnje proizvode oko 400 tona dagnji.

- Naše su kontrole identicne talijanskim jer smo dio istog sistema Europske unije. Sad kad nema naših dagnji, trgujemo onim talijanskim, koje stižu s juga Italije, te španjolskim, koje podliježu talijanskim kontrolama, i cijelo je naše poslovanje transparentno. Zatvaranje uzgajališta je ciklicke prirode, dogada se gotovo svake godine, no, prema našim saznanjima, situacija ide k normalizaciji, rekla je Fonda.


Podijeli: Facebook Twiter