Trst: Nagrađen film "Vedo Rosso" Sabrine Benussi


Povijest kao središnja tema provlači se kroz sve 24 godine Trieste Film Festivala, koji se bavi filmskom produkcijom u zemljama srednje i istočne Europe.

Ovogodišnji pobjednik u sekciji dugometražnih filmova je bjeloruski redatelj Sergej Loznica (1966.) koji se predstavio filmom "U magli" (In the fog). Riječ je o povijesnoj temi koja se tiče kalvarije glavnog lika kojeg proganjaju zbog toga što je navodno bio njemački kolaboracionist za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Loznica je za taj film već nagrađen specijalnom nagradom Fipresci na canneskom festivalu, a ove godine počinje distribucija u talijanskim kinodvoranama, što je rijetkost za filmska ostvarenja iz tog dijela Europe (u biti cjelokupni europski film teško dolazi do važnih distribucijskih kanala).

Na čelu festivala i dalje je filmska kritičarka Annamaria Percavassi, koja je ovogodišnje izdanje doživjela kao kulminaciju popularnosti festivala koji je zabilježio nesvakidašnju posjećenost publike uz respektabilnu pozornost svih talijanskih i europskih specijaliziranih medija.

Povijest je ušla u program festivala i nagrađivanim dokumentarcem "Vedo Rosso" (Vidim crveno) Rovinjke Sabrine Benussi s pričama učenika i studenata iz 70-ih godina prošlog stoljeća u Rovinju, u tadašnjem školskom sustavu talijanske manjine koja živi u Istri. Priče o malim pionirima, o socijalističkoj omladini, o mladim studentima uokvirenim u tadašnji Savez komunista Jugoslavije raznježile su tršćansku publiku i Sabrina Benussi, koja danas živi i radi u Trstu, dobila je prvu nagradu u sekciji "Zone cinema". Djelo je ostvareno uz potporu Istarske županije, Grada Rovinja i tamošnje Zajednice Talijana. 

Istim slijedom povijesnih opsesija u program kratkometražnog filma među 16 naslova uvrštena su i dva koja su radili hrvatski autori. Na programu je bio petnaestominutni film "Uskršnja jaja" redatelja Slobodana Karajlovića, koji trenutno živi u Londonu, hrvatsko-češko-britanska koprodukcija koja je snimana u Zagrebu. Uloge tumače Frano Mašković i Jelena Kordić Kuret, Tanja Smoje te djeca Nikola Črček i Ana Ljubičić, direktor fotografije je Jan Šuster, scenografkinja Marijana Miloš, montažer je Sanjin Stanić, a producentica Ana Vilenica.

Film se bavi 70-im godinama u bivšoj Jugoslaviji - majka potajno ukrašava uskršnja jaja ne bi li razveselila djecu, a tome se protivi otac, oficir u tadašnjoj JNA. S uspjehom je već prikazan na niz festivala - Tribeci u New Yorku, u Edinburghu, Los Angelesu, ali i na riječkom festivalu vjerskog filma.

Njemačko-hrvatsku koprodukciju pod naslovom "Dva" autorski potpisuje Mickey Nedimović koji od 1980. godine živi u Hannoveru. Studirao je glumu u New Yorku, igrao u više produkcija, a potom osnovao svoju producentsku kuću Midaja Films.

"Dva" govori o dvojici snajperista - Hrvatu i Srbinu - koji 1993. godine lutaju napuštenim hrvatskim teritorijem. Njihovi se putevi ukrštaju u - minskom polju. Korak jednog od njih znači smrt obojice. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter