Trst: Konferencija o specifičnostima Istre

Raoul Pupo, Sergio Bartole i Oriano Otočan
Raoul Pupo, Sergio Bartole i Oriano Otočan

Pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriano Otočan sudjelovao je jučer na konferenciji pod nazivom "Istra: specifičnosti pogranične regije", koju je na Fakultetu političkih znanosti tršćanskog sveučilišta organizirao Klub istarskih studenata u Trstu, priopćeno je iz kabineta župana.

U radu konferencije sudjelovali su i Raoul Pupo, profesor suvremene povijesti i povijesti regije Friuli-Venezia Giulia s tamošnjeg Fakulteta političkih znanosti, te Sergio Bartole, profesor emeritus i profesor ustavnog i regionalnog prava s Pravnog fakulteta.

Otočan je rekao da će, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, nakon što je 2004. "nestala" granica između Slovenije i Italije, u manje od deset godina u Istri "nestati" još jedna granica koja u povijesti nije postojala. Predstavio je specifičnosti istarskog identiteta - uz brojne povijesne, zemljopisne, kulturne, jezične i druge posebnosti, Istra je u zadnjih 20 godina postala prepoznatljiva kao regija izvrsnosti i lider u brojnim područjima gospodarskog i društvenog života.

Istarska županija je u usporedbi s ostalim hrvatskim županijama najrazvijenija, ima najveći prosječni BDP po stanovniku, ako izuzmemo Grad Zagreb, te najmanju stopu nezaposlenosti, navodi se u priopćenju. Ulaskom u EU Istra će se susresti s novim mogućnostima te će promicati regionalizam, decentralizaciju državne uprave i tražiti autonomiju, naglasio je.

Pupo je Istru okarakterizirao kao prijelaz između slavenskog i latinskog svijeta, lingvistički prijelaz te prijelaz između urbanog i ruralnog svijeta, a rezultat povijesnih događanja je prostor u kojem već stoljećima Slaveni i Talijani žive u harmoničnoj zajednici. Bartole je, s druge strane, usporedio regionalne identitete u regiji Friuli-Venezia Giulia i Istri, u kojoj postoji želja za većom autonomijom. Napomenuo je da je odlučivanje o pravima građana u Hrvatskoj u rukama države, a ne županija.

Cilj konferencije je upoznavanje studenata s posebnostima Istre i težnjama njenih stanovnika, posebno mladih, za većim stupnjem autonomije, po uzoru na regiju Friuli-Venezia Giulia, rekao je Marcello Rosanda, dopredsjednik Kluba istarskih studenata u Trstu. (K. S. R.)


Podijeli: Facebook Twiter