Trst: Jednom tjedno jede se za - jedan euro!

Krizna gastronomija u Trstu (E. VELAN)
Krizna gastronomija u Trstu (E. VELAN)

Tradicionalna trinaesta plaća koja stiže s božićnim blagdanima ove će godine poslužiti Talijanima za pokrivanje zadnje rate novog poreznog nameta zvanog IMU, poreza na nekretnine. Prodaja u tršćanskim dućanima je jako loša, u mnogim izlozima stoje natpisi "Rasprodaja zbog zatvaranja obrta" i ponude popusta od pedeset i više posto.

No, i to ne zadovoljava kupce, ma koliko niske, cijene ne mogu razbiti psihološki zid koji je podignut uslijed divljanja krize. Popusta ima na sve strane pa smo zabilježili i zanimljivu ponudu novootvorene gostionice-paninoteke simboličnog naziva Po' boy, u ulici Corso Saba nedaleko od Trga Goldoni.

Riječ je o kratici američkog izraza poor boy (siromašni dječak), a radi se o američkom lancu brze hrane po izuzetno povoljnim cijenama koji je uplovio i u Italiju, a kao prva luka izabran je upravo Trst. U toj paninoteci nude sendviče po cijeni koja varira od jedan do maksimalno tri eura, a piće, gazirano bezalkoholno i pivo, nudi se po cijeni od 1,50 eura.

Na dnevnom meniju nudi se čak stotinjak raznih sendviča, a vlasnici lokala jednom tjedno nude sve proizvode po cijeni od jednog eura. Prilikom ulaska nismo zatekli pretjeranu gužvu, no lokal je tek otvoren pa valja sačekati. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter