Trst je tragicna i komicna prica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utvrda Minor na Malom Brijunu bila je ispunjena, štoviše, tražilo se mjesto više za predstavu Miloša Radovica "Trst" u režiji Alise Stojanovic, beogradskog Ateljea 212.

Trst kao grad i Trst kao pojam nudi brojne mogucnosti interpretacije, a ova prica koju je napisao Miloš Radovic, uz izvrsne glumce, ujedno je sjetna i komicna, tragicna i iskrena. Prikazan je šarolik spektar ljudskih emocija i ponašanja, seciraju se meduljudski, a posebice meduobiteljski odnosi.

To je prica o ljubavi prema Trstu kao svojevrsnoj osobnoj i kolektivnoj utopiji, ali i prema gradu u kojemu su se rodile emocije, zapocinjale ljubavne veze...

Protagonisti su razliciti i njihove se price prožimaju, djelomicno spajaju, onda opet razdvajaju da bi Trst, ali ne onaj današnji, nego onaj iz kojeg desetljeca unazad, postao idealno mjesto, mjesto ostvarenja svih snova.

Prica se odvija se u hotelu Savoia, u cijim luksuznim sobama na razlicite nacine završavaju price zapocete u tom gradu prije mnogo desetljeca. Istovremeno, ovo je prica o roditeljima koji svoja sjecanja žele podijeliti s djecom, o njihovom odnosu, nespretnoj ljubavi, lažima, varljivim uspomenama i generacijskom jazu.

U nizu osobnih, duhovitih i neobicnih tršcanskih sudbina je i povratak švercerice Milanke (izvrsna Jelisaveta Seka Sablic) na posljednji oproštaj s carinikom iz Sežane, kao i pokušaj Umjetnika (nadahnuti Svetozar Cvetkovic) da upravo na mjestu za koje ga vezuju obiteljski dolasci i sretno djetinjstvo okonca svoju bolnu usamljenost. Tu je i sin koji u 67. godini želi od 85. godišnje majke saznati tko mu je otac, konfuzan odnos majke i kcerke, ili pak majke rastrgane raznim problemima i sina.

Uloge su tumacili Branka Petric, Jelisaveta Seka Sablic, Branislav Zeremski, Svetozar Cvetkovic, Dara Džokic, Milica Mihajlovic, Katarina Žutic i Fang Pinyan. Pijanist Ivan Brkljacic pratio je fabulu ove višeslojne, ali ujedno i zabavne predstavec. (Vanesa BEGIC; snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter