Trovanje mačaka u Puli uobičajena praksa

Tko truje mačke u Puli? (A. TOŠIĆ)
Tko truje mačke u Puli? (A. TOŠIĆ)

Udruga "Ruka šapi" ovih je dana poslala pismo javnosti u kojem je željela ukazati na sve češće trovanje mačaka u Puli.

"Kao što je poznato, udruga nema svoj azil pa životinje pod našom skrbi držimo u domovima volontera i privremenih udomitelja. Tako je i na privremeni smještaj kod jedne gospođe u Radničku ulicu došao i mačak kojeg smo našli teško ozlijeđenog, slomljene zdjelice i povrijeđenih nogu na Kaštanjeru. Mačka je udario auto i dugo se oporavljao. Bila mu je potrebna dugotrajna njega i gospođa se zaista nesebično trudila oko njega. Dobio je ime Whiskey. Oporavio se, počeo polako hodati i s vremenom postao zdrav mačak spreman za novi život. Međutim taj novi život nije dočekao. Naime, gospođa, koja uz Whiskeya ima i svoje mačke, nazvala nas je sva u suzama i obavijestila da je susjed u svom dvorištu u Plominskoj ulici našao otrovane njene dvije mačke. Whiskeya koji se nikad nije udaljavao iz njenog dvorišta nije bilo. Uslijedila je potraga pa je Whiskey pronađen sljedećeg dana, mrtav ispred susjedne kuće, ispod kombija. Istog dana nađena je mrtva i četvrta mačka. Sav trud, brigu i ljubav prekinuo je otrov", piše u svom pismu predsjednica udruge Svjetlana Prodanović.

"I to se stalno ponavlja, naša udruga stalno zaprima dojave o trovanju na raznim lokacijama. Zadnja je trovanje mačaka u Valbandonu, prije toga na Verudi i Vidikovcu. Trovanje na Verudeli i Zlatnim stijenama nakon završetka turističke sezone već je uobičajena praksa. Krivci nikad nisu pronađeni, niti kažnjeni. Pitamo se kakav mora biti mentalni sklop osoba koje bacaju otrove? Zaboravljaju da su te životinje nečiji kućni ljubimci koje vlasnici neizmjerno vole, s kojima dijele život i slobodno vrijeme", veli Prodanović.

Ustvrdila je da često građani ne žele prijavljivati trovanje, ali da je takav stav pogrešan jer jedino ukoliko se prijavljuju takvi strašni događaji, ukoliko se o njima govori u javnosti i medijima može se nešto promijeniti. Dovoljno je samo probati zamisliti u kakvim strašnim mukama umiru ta nedužna bića i tada nazvati veterinarsku inspekciju u Puli na 218 309 ili policiju, poručuje na kraju Prodanović. (S. ZRINIĆ) TERLEVIĆ

Svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta

U četvrtak, 4. listopada u 18 sati u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici projekcijom filma "Zemljani" obilježit će se Svjetski dan životinja. Događaj organiziraju Društvo bibliotekara Istre i Prijatelji životinja u sklopu projekta Zelena knjižnica.

Film "Zemljani" višestruko je nagrađivani dokumentarac snimljen 2005. čiji je scenarist, producent i redatelj Shaun Monson u koprodukciji s Persiom Whiteom. Narator u filmu je holivudski glumac i aktivist za životinjska prava Joaquin Phoenix, a glazbu za film potpisuje glazbenik i aktivist Moby.

Film je šokantan prikaz bešćutnog odnosa ljudi prema životinjama, svega onoga što se zbiva iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti, te se ne preporučuje mlađima od 16 godina. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter