Trovaci ostaju nekažnjeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom tjedna na Verudi, tocnije oko Kamenjaka te u Tomasinijevoj i Ulici Aldo Negri, pronadeno je pet mrtvih macaka, za koje se sumnja da su otrovane. Dojavila nam je to citateljica konsternirana cinjenicom da su najprije pronašli cetiri uginule macke, a potom je i gledala mucno umiranje pete mackice.

- Ovo je strašno. Kada bi netko vidio to mucno umiranje, zasigurno bi dvaput promislio prije no što bi postavio mamac s otrovom. Osim toga, tu su kuce i neboderi u kojima žive brojna djeca, tu su i djecji vrtic i jaslice, pa bi netko, ako ni zbog cega drugog barem zbog te cinjenice, trebao odustati od takvih aktivnosti, ustvrdila je naša citateljica.

Kako je rekla, zvala je nadležnu veterinarsku inspektoricu, koja ju je upoznala sa zakonskom regulativom, koja je jasna, ali u praksi neprovediva. Ona bi, naime, trebala odnijeti macku na analizu da bi utvrdili kojim je otrovom otrovana, ali ni time ne bi baš puno postigla jer bi opet pocinitelj bio nepoznat. Potvrdio je to i ravnatelj pulske Veterinarske stanice Renato Peteh.

- Pronalazak mrtve životinje svakako treba prijaviti našoj službi. Higijenicari potom pokupe lešinu, koja se zbrine, no zbrinjavanje ne ukljucuje daljnju analizu buduci da ne mora znaciti da je životinja otrovana, rekao je Peteh i dodao da je, k svemu tome, laboratorijska analiza jako skupa.

- Stoga se analiza radi iskljucivo na zahtjev, i košta od 1.000 do 1.500 kuna, istice Peteh te napominje da je nažalost i nakon dokaza o trovanju teško pronaci pocinitelja. Apelira na savjest gradana te na sve vlasnike životinja da se brinu o njima i njihovim potomcima jer im je to i zakonska obveza. Slicno je kazala i veterinarska inspektorica Lovorka Tomicic, koja je napomenula da u dosadašnjoj praksi nije imala primjer da je pronaden i sankcioniran trovac životinja.


Podijeli: Facebook Twiter