Troubled Islam - fotografske price

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba nagradivanog i medunarodno priznatog bosansko-hercegovackog fotografa Zijaha Gafica naziva "Troubled Islam" otvorena je u pulskoj galeriji Makina. Na otvaranju izložbe voditelj galerije Hassan Abdelghani napomenuo je da su postavljeni radovi možda najbolji koji su dosad krasili zidove galerije te objasnio da autor nije mogao biti prisutan jer je trenutno na terenu.

Pulska se publika mogla uvjeriti u Gaficevu majstoriju pripovijedanja kratkih prica fotografijama koje je autor poceo sakupljati još 2000. godine. Tu putujucu izložbu prati i popratni katalog sa svim fotografijama nastalim u tom ciklusu. U predgovoru kataloga autor progovara o svom djetinjstvu u ratom pogodenom Sarajevu i zakljucuje da je tada bio premalen da se bori ili fotografira, ali da je bio dovoljno star da bude žrtva.

Projekt "Troubled Islam" u pocetku nastajanja bio je posvecen poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, ali proširio se i na druge muslimanske zajednice u Europi, Africi i Aziji, a sve u kontekstu posljedica 11. rujna. Fotografije iz serije "Troubled Islam" predstavljene su u brojnim svjetskim galerijama poput onih u Londonu, Amsterdamu i New Yorku. Izložba je ostvarena u suradnji s organizacijom War photo limited.

Gaficevo fotografsko putovanje kroz devet dominantno muslimanskih društava koja su imala slicnu sudbinu kao Bosna i Hercegovina nije samo dokumentaristicke prirode, vec zadire u intimu ljudi koje je susreo na jedinstven, jednostavan i krajnje dirljiv nacin.

Zijah Gafic roden je u Sarajevu 1980., dobitnik je nagrade Kodak za mlade novinare u Perpignanu 2003., a imenovan je i jednim od 30 fotografa u nastajanju casopisa Photo District News. Osvojio je i nagradu Discovery of the Year na fotografskim susretima u Arlesu, prestižnu nagradu agencije Getty Images i mnoga druga priznanja.


Podijeli: Facebook Twiter