Trostruko zlato dirigentici Tatjani Merkl

Tatjana Merkl
Tatjana Merkl

Minulo, dvadeset i treće po redu izdanje međunarodnog festivala Chorus Inside održalo se od 26. do 31. kolovoza u Rovinju. U usporedbi s prošlogodišnjim, natjecateljski je dio festivala bio brojniji i zahtjevniji. Zborovi i vokalisti iz sedam zemalja, od Baltika do Sredozemlja, natjecali su se u pet kategorija, a rezultati natjecanja objavljeni su jučer u rovinjskoj koncertnoj dvorani Adris, kada su uz nastupe pobjednika kategorija podijeljena i pripadajuća priznanja.

Sjajni uspjeh

Uz laureate, poljski zbor s tehničko-humanističke akademije u Bielsku-Bialej i druge poljske i rumunjske favorite Festivala zaslužene su pehare primili i hrvatski zborovi. Zahvaljujući visokim bodovima koje im je dodijelio sudački tim sastavljen od troje vrsnih dirigenata i predavača, Anete Nikolaeve, Branka Okmace i Pasqualea Valena koji je predsjedavao žirijem, i ove se godine sa zlatom u Pulu vratio Mješoviti pjevački zbor Cantus Populi. Doduše, za razliku od prošlogodišnjeg zlatnog priznanja u kategoriji polifone i sakralne glazbe u kojoj su bili i apsolutni pobjednici, ove se godine Cantus Populi okušao u drugoj kategoriji, u kojoj se natjecao najveći broj prijavljenih zborova, a u kojem su pjevani gospel, pop i moderna glazba.

Cantus Populi je do zlata došao pjevajući Presleyjev evergrin "Can't help falling in love", kompilacije Queen medley u aranžmanu Tatjane Merkl i pjesme "Engel", hita njemačke grupe Rammstein. 

Ovo je zlatno odličje ponovno uputilo na kvalitetu zbora koji nije još proslavio ni svoj drugi rođendan, ali posebice na rad i volju njihove voditeljice i dirigentice Tatjane Merkl koja je zbor osnovala i ne sumnja u njega.

Tatjana Merkl na ovogodišnjem Chorus Inside Croatia festivalu nije briljirala samo sa zborom Cantus Populi. Naime, na Festivalu su nastupile još dvije vokalne skupine koje vodi Merkl, i to pulska muška klapa Brnistra i rovinjski Komorni zbor Rubino.

Predani rad

Prvi su se natjecali u kategoriji tradicijske glazbe dalmatinskim tradicijskim pjesmama "Ano, Ano jutarnja danice" i "Ponoć je mila moja majko" te skladbama Mojmira Čačije "Materin plač" i "Cetina", dok se Rubino iskazao u polifono-sakralnoj kategoriji Youngovom "Allelujom", skladbama "Laetentur Coeli", Hansa Lea Hasslera, "Dormi Jesu'" Luca Jacobsa te "Pulchra es amica mea", poznatija kao "Northern lights" Ola Gjeiloa. Kao dokaz ozbiljnog i predanog rada, i klapa Brnistra i Komorni zbor Rubino sudačkim bodovanjem zaslužili su zlatna odličja. Dakle, ovim je trima zlatima Merkl ponovno pokazala na svoju predanost u vođenju i dirigiranju navedenim skupinama za koje pomno bira repertoare i na taj način svoju očitu ljubav prema glazbi uspješno prenosi na pjevače pred kojima stoji, kao i na publiku.

Maestra mentorica

Merkl je prije nekoliko mjeseci dobila titulu Maestra mentorica Hrvatske udruge zborovođa (MM HUZ-a). Ovaj se naziv dodjeljuje zborovođama koji su postigli trajne rezultate visoke umjetničke razine.

"Hrvatska udruga zborovođa učinila mi je veliku čast dodijelivši mi ovo veliko priznanje za moj rad. Nisam se nadala priznanju, budući da se nisam, niti me itko od mojih suradnika predložio za ovu nagradu. Kada struka odluči dodijeliti ovo priznanje na temelju uspjeha koji postižem već dugi niz godina na natjecanjima u Hrvatskoj i Europi, to daje poticaj i snagu za daljnji predani rad sa zborovima i vokalnim ansamblima", kazala je Merkl neposredno nakon što je primila ovo priznanje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter