Trostruko više struje, upola manji utjecaj na okoliš?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva su sata u Pazinu o gradnji zamjenskog bloka plominske termoelektrane na ugljen, TE Plomin 3, vrijedne 800 milijuna eura (uz korištenje postojece infrastrukture od pristana do dimnjaka), u ponedjeljak razgovarali župan Ivan Jakovcic i suradnici te celnici Labina i opcina Labinštine s delegacijom HEP-a, koju je predvodio predsjednik Uprave Leo Begovic.

Na presici održanoj bez predstavnika HEP-a župan je izvijestio da im je HEP predstavio projekt, u 2011. bi trebalo izabrati izvodaca radova i vjerojatno partnera s kojim ce HEP uci u taj posao po kojem bi se u TE Plomin 3 proizvodilo 500 megavata struje, što je optimalno za sustav koji HEP ima. Nova službena informacija iz vodstva HEP-a, koju je župan višekratno ponovio, je da ce se proizvodnja struje u Plominu utrostruciti, a da ce štete po okoliš biti upola manje od sadašnjih.

- Želimo graditi povjerenje s HEP-om, ali iz prošlosti postoji nepovjerenje, rekao je Jakovcic te odmah najavio da ce se zatražiti drugo pa i trece mišljenje od domacih i stranih strucnjaka vezano za HEP-ove tvrdnje oko zaštite okoliša, odnosno studije zaštite okoliša za zamjensku TE Plomin 1, koja je najavljena za prvu polovinu 2011. Naknadno ce biti dogovoreno tko ce platiti tu studiju ili studije.

- Bez tog drugog, pa vjerojatno i treceg mišljenja, necemo uci u posao, porucio je župan. Na naše pitanje što ako se utvrdi da informacije HEP-a nisu tocne, Jakovcic kaže da ce se u tom slucaju ici do kraja jer oko toga nema kompromisa, ali nije htio pojasniti što to konkretno znaci.

Uz najavu da ce se angažirati strucnjaci za dodatne konzultacije oko utjecaja na okoliš takoder je vodstvu HEP-a jasno dano do znanja da ce primarni partner za razgovore Županiji i Labinštini biti vlasnik HEP-a - država, odnosno Vlada. Razlog za to je taj što je 90-ih HEP prevario Istru i umjesto obecanih 20-ak na Labinštini su realizirana tek dva, tri projekta.

Na razgovoru je istaknuto da se želi cuti i poštivati mišljenje gradana Labina i Labinštine, posebno onih iz Plomina i opcine Kršan jer tu ce biti najviše koristi, ali i štete od te investicije. Župan istice da želi podijeliti odgovornost s drugima jer i na Labinštini postoje zahtjevi da se omoguci ulaganje u plominske termoelektrane.

Župan je ponovio da Županija i Labinština žele da partner HEP-u bude rovinjski Adris te traže da HEP uvaži cinjenicu da u Istri postoji tvrtka koja želi uci u taj posao.

- Adris je za nas najpoželjniji partner, veli župan. Na novinarsko inzistiranje da pojasni taj stav, Jakovcic kaže da se tu radi o zaštiti istarskih regionalnih interesa jer zašto bi se profit Adrisa ulagao drugdje ako se to može uciniti u Istri. Iako se vec govorilo o zajednickoj tvrtki Adrisa i Županije, Jakovcic je rekao novinarima da postoje razni modeli partnerstva - od ukljucivanja Županije kroz IRENA-u ili obeštecivanja onog tko ce u to uci, spomenuvši fond za istarske projekte, ali je ujedno podsjetio i da Adris još nije u igri s HEP-om.

Novinare je zanimao i ugljen kao energent, iako se godinama u Istri inzistira na plinu, prikupljene su za to tisuce potpisa gradana koji su baceni u vjetar. Jakovcic je odgovorio da postoji velika vjerojatnost da ce TE biti na ugljen iako bi on osobno volio da bude na plin kao i dio gradana.

- Istarska županija je dala do znanja da preferira plin iako smo svjesni da je Plominski zaljev namijenjen za TE na ugljen. Svjesni smo da Vlada i Sabor tu odluku vjerojatno nece promijeniti, rekao je Jakovcic te opet ponovio tvrdnje iz HEP-a da ce štete na okoliš, iako ce proizvodnja struje biti utrostrucena, biti upola manje. "Je li to tocno, ne znamo", veli župan, ali ako nije, potpisi gradana bit ce važni. (S. BENIC)

Solarna elektrana kod Zracne luke Pula?
Župan je HEP-ovcima najavio da ce u Prostornom planu Županije biti predvidena solarna elektrana gdje je HEP indirektno partner te je zatražena je podrška HEP-a za projekte obnovljivih izvora energije. Odgovarajuci na upite novinara otkrio je da se rade preliminarna istraživanja oko Zracne luke Pula za solarnu elektranu buduci da tamo ima puno poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, od cega je dio neplodan.


Podijeli: Facebook Twiter