Trostruko više intervencija Hitne pomoći na Jadranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoke temperature i turistička sezona gotovo su utrostručile broj intervencija Hitne medicinske službe, posebno na Jadranu, doznaje se u četvrtak u  Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu (HZHM).

Broj intervencija u protekla 24 sata u kopnenim županijama povećan je prosječno 30 posto, a u priobalju od 80 do 150 posto. Najveći broj intervencija imale su Šibensko-kninska i Zadarska županija, izjavila je Hini ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Broj Hitne 194 postao ovih dana užarena linija, ističe ravnateljica HZHM-a.

Građani zbog vrućina traže pomoć zbog simptoma glavobolje, malaksalosti, vrtoglavice ili srčanih tegoba. Nagla promjena vremena i visoke temperature nepovoljno utječu i na zdrave osobe, a posebno na kronične bolesnike.

Zagrebački Zavod za hitnu medicinu  u zadnjih mjesec dana, otkako su počele velike vrućine, ima oko 130 do 140 intervencija tijekom dana, a noću 80 do 90.

Dežurni liječnik Darko Sinjeri kaže da se od toga oko pet posto intervencija može pripisati vrućini - kolapsi na javnim mjestima zbog duge izloženosti suncu s mučninama, povraćanjem do gubitka svijesti.

"Ove godine u Zagrebu nismo zabilježili niti jedan takav slučaj toplinskog udara, što pokazuje da građani slušaju savjete, ne ne obavljaju vani  teže fizičke poslove i ne leže na suncu između 10 i 17 sati", zaključuje Sinjeri. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter