Trošti - pomalo zaboravljeno središte Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugodno ranojesensko vrijeme, kojem smo ovih dana svjedoci, priziva šetnje u netaknutoj prirodi, a jedno izletište koje možemo predložiti zemljopisno je središte Istre.

Lokacija se nalazi u selu Trošti kraj Pazina, a utvrdena je prije devet godina odredivanjem težišta trokuta koji spaja tri najudaljenije tocke istarskog poluotoka.

Bila je to ideja koju je u Turistickoj zajednici Istarske županije inicirao Drago Orlic te ostvario u suradnji s Radenkom Slokovicem iz tadašnje pazinske Turisticke zajednice. Tom je prilikom postavljen kameni spomenik u obliku trostrane piramide na cijim je stranicama na hrvatskom i engleskom jeziku te glagoljicom ispisano - Središte Istre.

Mjesto je dobro pogodeno jer se, okruženo obradenim njivama, livadama i niskom hrastovom šumom, nalazi u tipicnom istarskom seoskom ambijentu. Nažalost, izletište se rijetko promovira, pa je odmah nakon otvaranja ostalo pomalo zaboravljeno. Osim spomenika i necijeg ognjišta, danas se tu nalazi ljuljacka, a veliki ce hrast za žege namjerniku ponuditi hladovinu.

Do lijepog je izletišta najbolje krenuti pješice ili biciklom. U Trošte se skrece sa županijske ceste Pazin - Pula na kojoj se nalazi putokaz za selo (ne i za Središte Istre!), a zatim ce vas do samog mjesta udaljenog tek dva kilometra voditi putokazi. Ako ste oboružani preciznim kartama, šetnju možete nastaviti i dalje do malih istarskih sela Klemenica i Lovrinica ili pak do Cekovice i Bertoši.


Podijeli: Facebook Twiter