Troškovi zdravstva rastu brže od BDP-a

Izrađuje se master plan bolnica: ministarr zdravlja Rajko Ostojić u Rovinju (D. ŠTIFANIĆ)
Izrađuje se master plan bolnica: ministarr zdravlja Rajko Ostojić u Rovinju (D. ŠTIFANIĆ)

Održivost zdravstvenog sustava u vrijeme ekonomske krize, dostupnost zdravstvene skrbi, utjecaj demografske promjene na zdravstvene i mirovinske sustave, glavne su tema trodnevne međunarodne konferencije "Inovativna zdravstvena inicijativa" koja je večeras u rovinjskom hotelu Lone okupila 550 sudionika.

S obzirom na sve veći broj kroničnih bolesnika i starenje stanovništva i troškovi za zdravstvenu skrb su sve veći pa je potrebno pronaći inovativna rješenja organizacije u zdravstvu, a ne samo u tehnologiji da bi se sustav održao, upozorila je Jelka Drašković u ime Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova. Zdravstveni je sustav u raskoraku između zdravstvenih potreba i državnog proračuna. Trend troškova u zdravstvu je rastući i znatno je veći od rasta BDP-a.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić, pozdravljajući skup, rekao je da problem koji se može riješiti novcem u biti nije problem. Nikada se problemi ne rješavaju na način na koji su se stvarali, rekao je podsjetivši da je u tijeku izrada master plana za bolnice. U pregovorima s EU-om razgovarali smo o svemu samo ne o zdravstvu jer je gotovo nemoguće stvoriti paneuropski zdravstveni sustav, rekao je Ostojić

- Za zdravlje se izdvaja 7,8 BDP- u Hrvatskoj ili 18 posto državnog proračuna, a zdravstvo se 85 posto financira javnim sredstvima rekao je Sani Pogorilić iz Udruge inovativnih proizvođača lijekova. No ni to nije dovoljno a teško da će se količina novca povećati. Godišnje troškovi u zdravstvu rastu 8 posto, a BDP pada, što generira sve veće dugove. Izlaz je u inovativnim rješenjima kao što je dodatno financiranje kroz privatni oblik osiguranja i veća odgovornost prema vlastitom zdravlju.

Emitiranom videoporukom skup je pozdravio i predsjednik Ivo Josipović, podržavši napore za razvoj palijativne skrbi. U njegovo ime govorio je i izaslanik Izet Aganović, dijabetolog po struci upozorivši na velike troškove zdravstva zbog kroničnih bolesti i naglasivši odgovornost pojedinca za svoje zdravlje.

Na otvaranje skupa nije stigao najavljeni ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, kao niti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Zanimljivost je da na konferenciji nije bilo štandova farmaceuta, samo štand palijativne skrbi za koju je prikupljeno 220.000 kuna.

Konferencija skreće pozornost javnosti i na nužnost davanja snažne podrške razvijanju palijativne skrbi u zemlji. Zato će se financijska sredstva prikupljena od kotizacija i sponzora, nakon podmirenja troškova, donirati za projekt „Čini dobro, osjećaj se dobro” Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Konferenciju organizira Hrvatska udruga inovativnih proizvođača lijekova radi boljeg razumijevanja nadolazećih promjena u zdravstvu. Troškovi u zdravstvu zadnjih su 50 godina rasli prosječno po dva posto većoj stopi od rasta BDP-a. Udio potrošnje na zdravstvo u ukupnoj državnoj potrošnji i dalje će se povećavati. Slijedom tih podatak zdravstvo nije održivo u većini ekonomija u Europi, pa se nameće potreba za promjenama. (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter