Trošit ce se i ovog prosinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosinac bi po prometu mogao biti na razini prethodnih godina, optimisticna je poruka što je odašilje Udruga trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Naime, trgovci porucuju da je u Hrvatskoj vidljiv pocetak pozitivnog trenda u trgovackom prometu, koji je zapoceo u studenom, dok bi dodatni zamah povecanju prometa trebale dati predblagdanska i blagdanska kupovina.

Stoga Josip Zaher, predsjednik udruge trgovaca HUP-a, ocekuje da ce prosinac po prometu biti na razini prethodnih godina, a takvo ocekivanje temelji na podacima prikupljenim od clanica udruge prema kojima je promet u maloprodaji zadnjih tjedana na prošlogodišnjoj razini. Takvo predvidanje HUP-ove udruge, zapravo, navodi na zakljucak da bi se i ovog prosinca u trgovini moglo "okrenuti" gotovo 11 milijardi kuna kao i protekle godine.

Lanjskog prosinca, prvi put u posljednjim godinama, u Hrvatskoj je došlo do stagnacije prosinacke potrošnje. Prijašnjih je, naime, prosinacka potrošnja rasla za milijardu do 1,2 milijarde kuna. Kriza se u ovoj godini dodatno produbila, a kupovna moc stanovništva smanjena je. Da gradani imaju sve manje novca za trošenje, statistika svjedoci cijelu ovu godinu. Otkazi, smanjenje placa, rast PDV-a, ali i posebni krizni porez stanjili su potrošacke džepove.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) nedavno je procijenila da ce potrošnja ovog prosinca biti pet do deset posto manja nego tijekom prošlogodišnjeg. Drugim rijecima, prosinacka potrošnja nece premašiti 10 milijardi kuna. HUP jednim dijelom, širenjem optimizma želi privuci kupce, te iznosi i argumente koji im mogu ici u prilog. Naime, unatoc snažnom padu trgovine generalno, prehrana u krizi nije nastradala.


Podijeli: Facebook Twiter