Trošimo 20% više struje nego u lipnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog velikih vrucina mnogi su Istrani pohrlili u trgovine tehnickom robom i ispraznili police s klima-uredajima i ventilatorima. Stoga, kada se svi ukopcaju, energetski sustav Istre doživljava kolaps.

- Istina je da se prosjecna dnevna potrošnja Istre u srpnju u odnosu na lipanj povecala za cak 20,6 posto, odnosno s prosjecno dnevno 3,2 milijuna na 3,9 milijuna kilovatsati u prvih devet dana ovog mjeseca, rekao nam je Maurizio Biasiol, rukovoditelj Službe za opskrbu pulske Elektroistre.

Takoder, dodao je, u srpnju je povecana i vršna snaga koja je postigla svoj maksimum u petak 6. srpnja u 13.30 sati kada je iznosila 207 megavati.

- Najveca dnevna potrošnja u mjesecu takoder je zabilježena 6. srpnja, kada je Istra preuzela cak 4.095.843 kilovatsati. Povecanje potrošnje i snage je, kaže Biasiol, u ovo doba godine uobicajeno, prvenstveno zbog turisticke sezone, a ocekuje da ce se trend rasta nastaviti sve do prvih dana kolovoza, nakon cega ce poceti postupno padati. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Za vikend osvježenje


Navršava se mjesec dana od pocetka izrazito dugog vruceg ljetnog razdoblja, nezabilježenog posljednjih desetljeca. Od sredine lipnja, kada su se temperature zraka prvi put popele iznad 30 stupnjeva, do sredine srpnja niti jedan dan temperatura zraka nije bila ispod te granice.

Prvi dan srpnja bio je najtopliji dan u Istri ne samo ovoga ljeta, vec i otkad se obavljaju mjerenja u Istri. Zabilježene su rekordne vrijednosti od 39 stupnjeva u Pazinu i tek nešto manje, 36 stupnjeva, u zracnoj luci u Puli. U tom su razdoblju svi dani bili suncani te na vecem dijelu poluotoka nije pala ni kap kiše.

Izuzetak su uska podrucja sjeverozapadne Istre, gdje su ljetni pljuskovi donijeli osvježenje, ali i znacajne štete od tuce. Uz tako dug niz vrucih i suhih dana, vegetacija polako nestaje, a požari i velike štete svakodnevno sve jace prijete.

Dobra je vijest da bi se to dugo razdoblje vrucina ubrzo moglo prekinuti. Naime, na ovo podrucje pocinje pritjecati nešto hladniji zrak sa sjevera. To znaci da ce se iducih nekoliko dana najviše temperature zraka spustiti za nekoliko stupnjeva, ocekuje se i nešto više naoblake, a konacno se možemo nadati da ce pasti nešto kiše.

Najznacajnija promjena ocekuje se u subotu poslije podne ili u vecernjim satima, kada ce biti mjestimicnih grmljavinskih nepogoda i kiše, uz znacajan pad temperature zraka. U nedjelju slijede brzo razvedravanje, umjerena bura i znatno svježije vrijeme. No iduci ce tjedan ponovno biti pretežito suncano i suho, u pocetku svježe, a prema kraju tjedna ponovno sve toplije. (Meteorolog Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter