Troši se u prosincu, plaća iduće godine!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedan dana do Božića, a u trgovinama se već naveliko kupuje. Očito da nitko ne voli "šoping" u zadnji čas pa su, kako smo jučer doznali od Istrana koje smo zatekli u kupovini, mnogi pokloni već kupljeni, zamotani i spremljeni na sigurno. No, kako dodaju, uvijek nedostaje još koja sitnica pa prilika za odlaske u trgovine ne manjka. Jedina je ograničavajuća okolnost, kako nam iskreno veli jedna Puljanka, sve tanji novčanik no i tome se, dodaje, može doskočiti pa se - peglaju kartice, kupuje na rate, a mnogi troše i bonove koje su dobili od firmi. Trošimo sada, platit ćemo iduće godine, veli nam. 
- Kupujemo veće špeže, planiramo što ćemo kuhati iduća dva blagdana koje, eto, padaju upravo za vikend pa barem vremena imamo, zaključuje naša sugovornica.
 
Rast blagdanske potrošnje
 
Hrvatska gospodarska komora procjenjuje da će hrvatski građani tijekom ovogodišnjeg prosinca potrošiti nešto više od 12 milijardi kuna, što je pola milijarde 
kuna više nego u prosincu lani, kazala je pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić. 
Kao i inače, tijekom prosinca najviše se kupuju igračke i proizvodi za djecu, obuća i odjeća te elektronička oprema, a udarni dani prosinačke potrošnje su vikend prije Božića te razdoblje od 19. do 24. prosinca, odnosno tjedan pred nama. Svaki treći proizvod u prosinačkoj potrošnji odlazi na hranu i piće, kaže Ravlić, dodajući kako pokazatelji u posljednje dvije godine govore da je u zadnjem kvartalu pojačana kupovina na kreditne kartice.
 
Obzirom da trendovi u Europi pokazuju kako građani sve više vode računa o tome da se okreću domaćim proizvodima iz HGK pozivaju da kupuju i daruju hrvatsko, pozivajući potrošače da prednost daju domaćim proizvodima, a trgovce da u blagdanskoj ponudi imaju što više domaćih namirnica. 
 
Koliko će prosječna blagdanska košarica biti "teška" ove godine znat će se, doznajemo od Krešimira Severa iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, sredinom idućeg tjedna kada će biti gotovo prikupljanje svih cijena po trgovačkim centrima te će se izračunati cijene skromnije, srednje i one bogatije blagdanske košarice.
 
Pokloni za djecu i noniće 
 
- Kao i svake godine tradicionalno ćemo na obiteljski ručak kod roditelja, a na stolu će se naći naša domaća jela - fuži, njoki sa šugom veli nam Puljanka Giordana Cikotić dodajući da će se darivati najmlađi na kojima se, iako bi trebalo, ne može štedjeti. "Koji dar sinu, nećacima i naravno nonićima neka sentimentalna sitnica", navela nam je Cikotić uz riječi da je na darove potrošila oko 300,400 kuna, a još 200-tinjak sigurno otići na svečaniji ručak. Uz napomenu kako je na porođajnom 
pa prima samo 1.600 kuna naknade priznala nam je da manevarskog prostora za trošenje nema previše, a kako će kućni budžet popraviti mužev poklon-bon koji je dobio u firmi gdje radi.
 
U kupovini smo susreli i Neviju Dragan iz Krmeda koja nam je rekla da će poklone dobiti djeca i dva unuka no kako veće špeže još nisu obavili.
 
- Računam li koliko ću ukupno potrošiti na ove blagdane, od poklona do bogatijih ručkova, pa kolača, sigurno će se taj iznos popeti i na dvije tisuće kuna, veli Dragan. No, dobro je, zaključuje, dok se radi i dok firma za blagdane daje poklon-bonove.
 
Potrošački optimizam potvrđuju nam i sami trgovci pa tako iz Kauflanda vele da, s obzirom na trend gospodarskog rasta u Hrvatskoj te ponudu prigodnih artikala i dodatnu uslugu kupcima kao što je to plaćanje na rate u poslovnici Pula, očekuju veći broj kupaca u svim poslovnicama u Istri. Neki od trenutno najpoželjnijih artikala u poslovnicama u istarskoj županiji su bakalar, janjetina, mlinci, panetone, sve za pripremu kolača i božićni i novogodišnji ukrasi, doznajemo od Marije Franić iz Odnosa s javnošću. (B. PETROVIĆ)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter