Troše milijarde na instrukcije za djecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privatni satovi sve su jaci biznis u Europi, a roditelji u Francuskoj i Njemackoj troše više od tri milijarde eura na godinu za dodatnu nastavu svoje djece. I drugdje u Europi trend je isti. Iznosi možda nisu toliki, ali roditelji troše sve više kako bi im djeca dobila nešto više od državnog obrazovanja, kaže se u izvještaju Europske unije.

U izvještaju se govori o velikim iznosima na dodatno obrazovanje, ali se i naglašava da je ocit trend produbljivanja nejednakosti u Europi: djeca bogatijih roditelja primaju više dodatnog obrazovanja i tako se stvara razdor koji može imati dugotrajne socijalne implikacije.

"Dodatno obrazovanje poprimilo je takve razmjere i ima tako duboke implikacije za društvo, za znanje, za rad škola i za živote djece i obitelji, da se o njemu mora progovoriti", napisao je Mark Bray, autor izvještaja "Izazov dodatnog obrazovanja", objavljenog prošli tjedan.

Procjenjuje se da u Njemackoj roditelji troše od 900 milijuna do 1.5 milijarda eura na godinu vecinom za djecu u sekundarnom obrazovanju. U Francuskoj i Belgiji, primjerice, satnica je viša od 30 eura. I roditelji iz južne Europe, s Cipra, iz Grcke, Španjolske i Portugala dosta placaju dodatne sate za svoju djecu. Instrukcije su u porastu cak i u Skandinaviji iako se državno obrazovanje ondje cesto smatra najkvalitetnijim. (H)


Podijeli: Facebook Twiter