Trošarine za plovila od 4 do 9 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konacno jedna dobra vijest za nauticku djelatnost u Hrvatskoj, konkretno za malu brodogradnju i trgovce plovilima, zastupnike inozemnih brodograditelja. Ukida se trošarina, brzo se proculo u tim krugovima. Istina je, medutim, da se ne ukida, nego se smanjuje, svodi u prihvatljive i podnošljive okvire.

Prijedlog izmjena Zakona o posebnim porezima krenuo je iz Ministarstva mora prema Ministarstvu financija. Prijedlog dalje ide na Vladu, a ona ga upucuje Saboru na izglasavanje. Kako se ocekuje, sve ce biti provedeno brzo, izmjene zakona bit ce usvojene prije kraja godine.

U priopcenju koje smo dobili iz Ministarstva mora ne navode se konkretni iznosi, odnosno postoci buducih trošarina na plovila. Kako saznajemo, kretat ce se u rasponu od cetiri do devet posto. Najniža stopa trošarine placat ce se za manja i jeftinija plovila domacih brodograditelja, ona koja naši ljudi najviše kupuju. Konkretno: stakloplasticna pasara domace proizvodnje, duljine oko 4,5 metra, ima cijenu od oko 20.000 kuna. Znaci, trošarina za nju iznosila bi oko 800 kuna, što je ipak podnošljiv iznos koji ce podnijeti vecina kupaca.

S rastom plovila i njihove vrijednosti, rast ce i stopa trošarine. Za jahtu koja stoji 500.000 eura trošarina bi iznosila devet posto, odnosno 45.000 eura, što je puno više od nekadašnjih 15.000 kuna koliko se placalo za takav brod, ali je neusporedivo manje od onoga koliko bi se platilo prema važecem zakonu kada treba platiti skoro dva broda da bi se kupio jedan.

- Takvo rješenje smatramo korektnim, istice Romano Piculjan, predsjednik Udruge hrvatske nauticke proizvodnje. Povratka na nekadašnje stanje, kada se manja plovila kupovalo bez placanja trošarine, nema, to nam je svima jasno. S ovim moramo biti zadovoljni. Puno smo radili na tome, zajedno s Udruženjem male brodogradnje pri HGK-u i Klasterom male brodogradnje te smo uputili prijedlog izmjena poreza na plovila. Ideja je da se izmjene zakona usvoje ove godine, to bi bilo važno, da od pocetka sljedece krenemo s normalnim poslovanjem.


Podijeli: Facebook Twiter