Trošak sanacije krova i fasade može se podijeliti s Gradom


Ona je lijepa, pitoreskna i jedinstvena. Riječ je, naravno, o starogradskog jezgri Rovinja koja jest sve to, ali dobrim dijelom i zapuštena. Jer, dok se pojedine zgrade u njoj uređuju pa uz fasade i interijeri postaju iznimno modernim, komfornim i oku privlačnim, ima i previše primjera koji suprotno pričaju - krovovi koji se pod zubom vremena savijaju, oluci kojih malo ima pa nema, poneke škurnice kojima treba tek malo više vjetra da otpuhnu i otpadnu… U većini takvih manje slavnih primjera ili žive stanari slabije platežne moći, ljetni sugrađani koji dođu pa odu, ili čak više stanara koji nikako da se dogovore oko troškova uređenja vanjskih i zajedničkih dijelova zgrada. 

Potaknuti obnovu starijih zgrada 

Na tragu tog problema, odnosno pomoći oko njegovog rješavanja, našao se i Grad Rovinj, koji od početka godine starta s provedbom odluke o uvjetima i načinu sufinanciranja obnove pročelja i krovova na području zaštićene kulturno - povijesne jezgre. Upravo, o toj je novoj odluci, na posljednjoj sjednici Vijeća govorio pročelnik Ermanno Turcinovich, koji je obrazloženjem da će korisnici zgrada ostvarivati pravo ili bolje reći mogućnost da pod određenim uvjetima, svoje krovove, fasade, kamene i ostale dijelove "poprave" i uz financijsku pomoć Grada, privukao je pozornost.

Dakle, riječ je o sufinanciranju obnove i rekonstrukcije zgrada u starogradskoj jezgri Rovinja, s čijom praksom, grad započinje od nove kalendarske godine. Prema toj odluci korisnici zgrada ostvarivat će pravo na dodatno financiranje u iznosu od 25, 50, odnosno čak 100 posto.

- Ovom odlukom nastojimo potaknuti obnovu zgrada u zaštićenoj kulturno -povijesnoj cjelini, i to kroz sufinanciranje uređenja fasada i krovova. Upravo, stoga jer su troškovi obnova zahtjevni, posebice uzme li se u obzir da je riječ o starom gradu čije uređenje iziskuje veliku pažnju i mišljenje i suglasnost konzervatora, ti su radovi i skuplji nego li za objekte izvan starogradske jezgre, kaže Turcinovich. 

Pola novca za izradu dokumentacije 

Turcinovich dodaje kako je sufinanciranje predviđeno kroz pet modela obnove.

- Konkretno, ovom će se odlukom obuhvatiti troškovi izrade projektne dokumentacije u iznosu do 50 posto, troškovi izvođenja radova obnova pročelja građevine sa, ili bez energetske obnove, također do najviše 50 posto, odnosno do 25 posto kada je riječ o sanaciji krovišta, te naposljetku konzervatorsko- restauratorska istraživanja   u iznosu i do 100 posto, saznajemo od Turcinovicha, koji kaže da će se u ostvarivanju prava na sufinanciranje, također morati zadovoljiti određene uvjete koje Grad propisuje, od dužine i godina boravka u starogradskoj jezgri pa do priloženih troškovnika i ostale dokumentacije. U svakom slučaju, više o mogućnosti sufinanciranja popravke i obnove zgrada u starom gradu, znat će se   nakon objave javnog poziva građanima, koji se očekuje početkom slijedeće godine. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter