Tropska oluja Lee stigla do Louisiane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tropska oluja Lee stigla je u nedjelju do obale Louisiane i nasipi New Orleansa pripremaju se za najveci test od 2005. kad je grad razorio uragan Katrina.

Državni centar za uragane objavio je da je središte Leeja oko 130 kilometara zapadno od Morgan Cityja u Louisiani, a vjetrovi pušu maksimalnom brzinom od 72 kilometra na sat.

U iducih ce se nekoliko dana vjetar postupno smiriti, a ocekuje se da na jugoistok Louisiane padne do pola metra kiše, objavio je taj centar sa sjedištem u Miamiju.

U New Orleansu, stotinjak kilometara istocno od Morgan Cityja, stanovnici se prisjecaju Katrine koja je poplavila 80 posto grada, ubila 1.500 ljudi i u toj popularnoj turistickoj destinaciji nacinila štetu od više od 80 milijardi dolara. Pola grada leži ispod razine mora, a štiti ga sustav nasipa i ustava.

Nasipi mogu podnijeti otprilike dva i pol centimetra kiše na sat, a zabrinutost izaziva sporo kretanje ove oluje, kažu predstavnici vlasti. Vec ima izoliranih slucaja poplavljivanja cesta i kuca.

"S ovom se olujom ne smijete opustiti", upozorio je gradonacelnik Mitch Landrieu stanovnike. Po njegovim rijecima, olujni uvjeti mogli bi trajati i iducih 36 sati.

Guverner Bobby Jindal proglasio je izvanredno stanje u državi i izrazio zabrinutost zbog opasnosti od poplava. Zasad nema stradalih u Louisiani, ali u uzburkanom se moru uz otok Galveston u Teksasu utopio jedan 34-godišnjak.

Leejev plimni val mogao bi izazvati poplave na obali Louisiane, Mississippija i Alabame, a iduci ce tjedan natopiti veliki dio jugoistoka SAD-a.

Od petka ne radi više od 60 posto americkih pogona za proizvodnju nafte koji su na moru, a svi su u Meksickom zaljevu, kao i gotovo 55 posto pogona za proizvodnju plin, objavile su americke vlasti. Ocekuje se da se proizvodnja nastavi cim oluja prode.


Podijeli: Facebook Twiter