Trojici uvjetne kazne za krađu tri kilometra bakrene žice

Arhiva/Ilustracija
Arhiva/Ilustracija

Oliver Miličević (37) iz Vinkovaca, Željko Varga (51) iz Vukovara i Zvonko Jukić (26) iz Vinkovaca nepravomoćno su na pulskom Općinskom sudu osuđeni zbog krađe bakrene žice na području Lupoglava i Ročkog Polja tijekom kolovoza 2013. godine. Miličević je osuđen na šest mjeseci zatvora, ali uvjetno na dvije godine, Varga na sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine, a Jukić na godinu dana zatvora s uvjetom od četiri godine. 
 
Proglašeni su krivima jer su u noći sa 17. na 18. kolovoza na dionici željezničke pruge između naselja Ročko Polje i Lupoglav s telefonskih stupova prerezali bakrenu žicu. Na stupove se popeo prvookrivljeni Miličević koji je klještima prerezao žicu, a potom su je Varga i Jukić rastezali i namotali u deset kolutova ukupne dužine 3.300 metara. Procijenjena težina žice je 208 kg, a njezina ukupna vrijednost je 24 tisuće kuna, za koliko je oštećeno poduzeće Hrvatske željeznice - Infrastruktura.
 
Sud je oštećeniku djelomično dosudio imovinskopravni zahtjev od 24 tisuće kuna, koji su okrivljenici, svaki po trećinu, dužni podmiriti HŽ-u u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. 
 
Sva trojica su priznala počinjenje kaznenog djela te su izrazili žaljenje. Prema kaznenoj evidenciji, svi su ranije već osuđivani. Kod odmjeravanja sankcije za koju je propisana zatvorska kazna do tri godine, sud je uzeo u obzir njihovo priznanje i izraženo žaljenje kao olakotnu okolnost, a raniju osuđivanost kao otegotnu. 
(M. SARDELIN)
 

Podijeli: Facebook Twiter