Trojica pljackaša uhicena, za trojicom se traga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

D. B. (23) iz Tara te M. Z. (19) i K. R. (20) iz Poreca uhiceni su u srijedu zbog osnovane sumnje da su opljackali bankomate u Svetom Lovrecu i Tinjanu, a policija još traga za trojicom s Poreštine koji se dovode u vezu s tim pljackama.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u poreckoj policijskoj postaji receno je da je šestorka odgovorna za pljacke bankomata. Konferenciju su održali Valter Opašic, voditelj odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu, Elvis Bencic, nacelnik odjela opceg kriminaliteta PU istarske, Goran Terkovic, nacelnik porecke postaje i Ante Finderle, nacelnik pazinske policijske postaje.

Opašic je novinarima rekao da je kriminalisticko istraživanje još u tijeku te da se grupa sumnjici i za neka druga kaznena djela imovinskog karaktera na istarskom podrucju. Naime, pljacke u Tinjanu i Svetom Lovrecu izvedene su na isti nacin - tako što su u bankomat ubacene smjese plinova acetilena i kisika i zapaljene, što je uzrokovalo eksploziju i razvaljivanje bankomata.

Tocan iznos ukradenog novca policija nije otkrila, vec su tijekom presice novinarima pokazani dio od oko 28 tisuca kuna pronadenih tijekom pretrage kuca i stanova te dva motocikla: yamaha R1 zaplijenjen u Taru i kawasaki ZX6R zaplijenjen u Porecu, za koje se sumnja da su kupljeni ukradenim novcem.

Na pitanje novinara kakve bi sudske kazne mladici mogli dobiti za kaznena djela teške krade, Bencic je odgovorio da se radi o kazni do 10 godina zatvora. Svi uhiceni vode se kao studenti i nezaposleni.

Podsjecamo, krajem sijecnja opljackan je bankomat u Tinjanu kada je ukraden veci iznos novca, a u srijedu je na isti nacin opljackan bankomat u Svetom Lovrecu, no ovaj put s puno manjim plijenom. Pljackaši su u oba slucaja do bankomata dovezli dvije teške boce s acetilenom i kisikom i duge gumene cijevi. Na bankomatu bi izbušili rupu i pustili smjesu plinova u bankomat, a potom bi je improviziranim fitiljem zapalili.

Eksplozija u Svetom Lovrecu bila je vecih razmjera i osim bankomata stradala su vrata poštanskog ureda te su ošteceni i opcinski uredi. Dijelova bankomata i vrata bilo je u krugu od pedesetak metara od mjesta eksplozije, cak preko ceste u susjednom vrtu.

Pljackaši su u cetvrtak poslijepodne privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter