Trojica Izraelaca priznala ubojstvo mladog Palestinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trojica od šest privedenih Izraelaca osumnjičenih za otmicu i ubojstvo 16-godišnjeg Mohamada Abu Kdeira u istočnom Jeruzalemu 2. srpnja priznala su da su ubila mladog Palestinca, rekao je za AFP u ponedjeljak izvor blizak slučaju.

- Trojica od šest zatočenika priznala su krivnju za ubojstvo Mohamada Abu Kdeira, mladića kojeg su živog spalili. Oni su policiji precizno rekli što se na mjestu zločina dogodilo, rekao je izvor, koji je želio ostati anoniman.

U nedjelju ujutro policija je privela šestoricu mladih židovskih ekstremista osumnjičenih za ubojstvo mladog Palestinca. Sumnjiči ih se za pripadnost terorističkoj organizaciji, ilegalnoj organizaciji, potom za otmicu, ubojstvo maloljetnika, urotu, za ilegalno posjedovanje oružja i za zločin počinjen iz nacionalističkih motiva, piše na internetskoj stranici Ynet.

Netanyahu nazvao oca svirepo ubijenog Palestinca

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonirao je u ponedjeljak ocu mladog Palestinca otetog u istočnom Jeruzalemu i živog spaljenog te izrazio zgražanje tim ubojstvom, objavio je u ponedjeljak ured izraelskog premijera.

Netanyahu je nazvao Huseina Abu Hdeira, oca mladog Palestinca, da bi mu izrazio sućut i zgražanje zbog tog "odvratnog" ubojstva, dan nakon objave uhićenja šest židovskih ekstremista.

- Želio sam vam izraziti svoje zgražanje i zgražanje državljana Izraela nakon ubojstva vašeg sina, kazao je Netanyahu.

- Odmah smo reagirali da bismo uhitili ubojice. Sudit ćemo im i osjetit će svu strogoću zakona, dodao je. "Ubojstvo vašeg sina je odvratno i nijedno ljudsko biće ga ne može prihvatiti", kazao je.

Muhamed Abu Hdeir (16) otet je 2. srpnja u četvrti Šuafat, u istočnom Jeruzalemu. Njegovo spaljeno tijelo pronađeno je nekoliko sati kasnije blizu šume.

Po prvim palestinskim podacima s autopsije, mladić iz Šuafata spaljen je živ. Njegova je smrt izazvala napetost i prosvjede na palestinskom teritoriju i nekoliko izraelskih arapskih lokaliteta.

Shin Beth, agencija za unutarnju sigurnost, objavila je da je uhićeno "nekoliko židovskih sumnjivaca" te da su podvrgnuti ispitivanju, a riječ je navodno o mladim židovskim ekstremistima. Policija nagađa da bi moglo biti riječi o ubojstvu iz nacionalističkih pobuda.

Siloviti sukobi izbili su s tim u vezi u nedjelju navečer na sjeveru Izraela, napose u Nazaretu, najvećem arapskom gradu u Izraelu i u Tamri, a brojni prosvjednici su uhićeni.

Netanyahu je pozvao predstavnike arapske zajednice u Izraelu da posreduju radi smirivanja stanja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter