Trojica biciklista kreću u Soči na ZOI 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tijeku su zadnje pripreme trojice biciklista, članova Biciklističkog kluba "Pedalinac", koji su odlučili početkom sljedeće godine, točnije 4. siječnja 2014., iz Zagreba krenuti u Soči na put dugačak 2.988 kilometara da bi ondje stigli do početka Zimskih olimpijskih igara 2014.

Iskusni biciklisti Mladen Gaćeša, Marko Mitić i Tomislav Barbić do Rusije će voziti oko mjesec dana, a na dva kotača proći će kroz Srbiju, Rumunjsku, Moldovu i Ukrajinu.

Zagreb - Novi Sad - Bukurešt - Odesa - Sevastopolj - Kerch - Soči veliki su gradovi na putu njihove zimsko-biciklističke avanture koju planiraju završiti 7. veljače 2014. u Sočiju.

To nije njihovo prvo veliko putovanje. Mladen Gaćeša i Marko Mitić biciklom su išli i na Olimpijske igre u Peking 2008., kad su "prepedalirali" 12.000 kilometara, a zajedno s Tomislavom Barbićem u grupi od 17 biciklista i na Olimpijske igre u London 2012. u koji su "upedalirali" nakon prijeđenih 3.000 kilometara.

Kroz ta dva velika projekta "Biciklom na Olimpijske igre u Peking 2008". i prošlogodišnjeg projekta "Biciklom na Olimpijske igre u London 2012.", Biciklistički klub "Pedalinac" i njegovi članovi, na poseban su način predstavili Republiku Hrvatsku i Grad Zagreb, a sada nastavljaju s promicanjem kulture vožnje bicikla u sportskom, a posebno u svakodnevnom životu novim projektom "Biciklom na Zimske olimpijske igre u Soči 2014".

- Odlazak biciklom na Zimske olimpijske igre u Soči 2014. je ne samo novi sportski i biciklistički izazov, već na neki način i tradicija kojom BK "Pedalinac" promiče duh olimpizma, kazao nam je Mladen Gaćeša, idejni začetnik biciklističkih putovanja u Peking, London, Soči...

Članovi kluba su u većem dijelu sami financirali biciklističke projekte, zadnji s oko 230 tisuća kuna, što je oko 80 posto cjelokupnog potrebnog iznosa.

- Naredne projekte ćemo i dalje pokušati sufinancirati u većoj mjeri sami, no ipak odlučili smo govoriti o projektu, promicati njegove vrijednosti i zatražiti financijsku pomoć od onih tvrtki koje prepoznaju naš pozitivan stav i imaju mogućnost pomoći sukladno teškim recesijskim vremenima, kazao je Gaćeša.

Naglasio je da su za taj zahtjevni i zanimljivi poduhvat dobili podršku niza važnih političkih i sportskih institucija među kojima i od čelnika krovne hrvatske sportske organizacije Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše koji je bicikliste i u Pekingu i u Londonu primio u hrvatskim olimpijskim kućama.

- Nadamo se da će imati priliku to učiniti i u Sočiju, dodao je Gaćeša.

Projekt "Biciklom na Zimske olimpijske igre u Soči" imat će i značajnu medijsku podršku u Hrvatskoj i drugim zemljama kroz koje će biciklisti proći, a već sada su u kontaktu s ruskim i ukrajinskim izdavačima koji su pokazali interes za njihov sportski projekt. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter