Troje vrhunskih studenata iz Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu ovogodišnjih 30 dobitnika jedne od najprestižnijih stipendija u Hrvatskoj - "Top stipendija za top studente", što je projekt koji je prije devet godina pokrenuo tjednik Nacional uz sponzorstvo brojnih hrvatskih tvrtki, troje je studenata iz Istre.

Ove se godine za laskavu titulu i bogatu nagradu u ukupnom iznosu od 40 tisuca kuna natjecalo 449 studenata sa svih hrvatskih sveucilišta, veleucilišta i visokih škola.

Istru na toj listi predstavljaju Davorka Tumpic iz Pazina, koja studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveucilišta u Rijeci, Davor Karlovic iz Kršana, student na rijeckom Tehnickom fakultetu, te Puljanka Ana Cuic Tankovic, studentica na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli.

U sklopu akcije dosad je nagradeno 247 studenata, koji su dobili ukupno 9,2 milijuna kuna.

Puljanka Ana Cuic, donedavno Tankovic, 23-godišnja je studentica Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic"  pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile. Upravo završava diplomski studij smjera Menadžment i poduzetništvo, ceka je samo obrana diplomskog rada.

Osim studija ekonomije u Puli, ova je mlada studentica završila i petogodišnji studij klavira na Konzervatoriju Giuseppea Tartinija u Trstu, gdje je diplomirala s najvecom ocjenom "summa cum laude", a sada privodi kraju umjetnicki magisterij interpretativno-solistickog smjera.

Nije Davor Karlovic iz Boljevici pokraj Kršana, student prve godine diplomskog studija elektrotehnike, junak samo zato jer je u konkurenciji 449 kandidata uvršten medu 30 dobitnika Nacionalove stipendije. Izvrstan prosjek ocjena na Tehnickom fakultetu u Rijeci (4,7) te volontiranje u nizu udruga, posebno humanitarnim, bilježi nakon što je potkraj srednje škole pobijedio – malignu bolest.

- Isplatila mi se i upornost – ovo je treca godina da se natjecem, dodaje Davor, kojeg smo uhvatili na praksi u zagrebackom Energetskom institutu "Hrvoje Požar". Usput, dva dana prije dodjele Nacionalove stipendije Davor je morao odbiti onu Hrvatskog energetskog društva, Zaklade "Hrvoje Požar", koju je zaradilo svega pet studenata.

Pazinska umjetnica Davorka Tumpic (28) studentica je cetvrte godine rijecke Akademije primijenjenih umjetnosti.

- Na natjecaj se prijavljujem vec osam godina, a lani sam ušla medu stotinu finalista, ali nisam bila te srece, rekla je Davorka, koja je prije pet godina vec završila jedan fakultet - razrednu nastavu na Uciteljskom fakultetu u Rijeci.

Nakon lanjske venecijanske "Premio Internazionale Arte Laguna 2009.", izlagala je svoje radove na prigodnoj izložbi koju je u sklopu 30. Salona mladih u Zagrebu organiziralo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a prije desetak dana u Labinu je ostvarila prvu samostalnu izložbu.

Ipak, najupecatljiviji joj je bilo beogradsko gostovanje u svibnju, kada su joj na tamošnjoj dizajnerskoj manifestaciji "Dan D" ukrali umjetnicki rad (bijela plahta i jastucnica umjetnicki ispisane u obliku ljudske siluete). "Da im se nije svidio ne bi ga ukrali", smije se Davorka neobicnoj situaciji. (M. JERIN; I. RADIC; A. DAGOSTIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter