Troje rijeckih maturanata u bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Troje maturanta Prve rijecke hrvatske gimnazije danas je nakon povratka iz Španjolske zadržano na Klinici za infektologiju i febrilna stanja KBC-a Rijeka zbog sumnje da su zaraženi novim virusom gripe tipa H1N1. Na maturalnom putovanju u Španjolskoj ove su godine bila dva razreda Prve rijecke hrvatske gimnazije pa se procjenjuje da je virusu H1N1, ako se potvrdi, bilo izloženo pedesetak ucenika.

- Naš naputak prema svim ucenicima koji su bili izloženi eventualnom virusu, ukoliko primijete simptome gripe, jest da se jave na Kliniku za infektologiju, izjavila je voditeljica Odjela za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije mr. ?ana Pahor. Potonja vjeruje da postoji mogucnost da ce se tijekom predstojecih dana javiti još gimnazijalaca sa simptomima virusa H1N1.

Uzorci briseva dvoje maturanata Prve rijecke hrvatske gimnazije na analizu u HZJZ u Zagrebu bit ce poslani sutra, a rezultati, odnosno potvrda radi li se doista o svinjskoj gripi, ocekuju se u srijedu.

S ova tri slucaja i Rijeka se svrstala medu gradove koji bilježe slucajeve sekundarnog prijenosa svinjske gripe koje najcešce iz inozemstva donose maturanti nakon povratka s maturalnog putovanja.

- Ovaj virus danas spada medu one koji se, kao i svaka bolest, u suvremeno vrijeme šire brzinom najbržeg prijevoznog sredstva, smatra Pahor.


Podijeli: Facebook Twiter