Troje Murdochovih novinara priznalo prisluškivanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Troje novinara britanskoga tabloida News of the World novinskog magnata Ruperta Murdocha priznalo je krivnju za optužbe povezane s prisluškivanjem telefona, rečeno je u srijedu na suđenju njihovim bivšim urednicima.

Rebekah Brooks, bivša Murdochova direktorica novina i nekadašnji predstavnik premijera Davida Camerona za medije Andy Coulson na suđenju su u londonskome sudu Old Baileyu optuženi za urotu i ilegalno prikupljanje glasovnih poruka s mobilnih telefona, što oni opovrgavaju.

Brooks i Coulson nadzirali su sustav prisluškivanja telefona i nezakonite isplate dužnosnicima u vrijeme dok su vodili News of the World koji je prestao izlaziti nakon izbijanja skandala, rečeno je na sudu.

Tužitelj Andrew Edis kazao je da su Brooks i Coulson imali kontrolu nad tabloidom News of the World i listom The Sun u vrijeme nezakonitih prisluškivanja.

Na sudu je u srijedu rečeno da su bivši dopisnik Neville Thurlbeck, nekadašnji pomoćnik urednika James Weatherup i bivši urednik Greg Miskiw na ranijim ročištima priznali krivnju za urotu radi prisluškivanja.

Riječ je o prvome javnom priznanju novinara News of the Worlda otkako je policija 2011. pokrenula istragu zbog sumnje da su zaposlenici Murdochovih novina hakirali telefone slavnih ličnosti, političara i žrtava zločina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter