Troje mrtvih u prosvjedima i nasilju u Egiptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri osobe među kojima jedan Amerikanac ubijene su u žestokim sukobima u petak u Egiptu između pristaša i protivnika predsjednika Mohameda Morsija, tijekom prosvjeda koji su okupili više desetaka tisuća osoba u cijeloj zemlji.

Godinu dana nakon što je Morsi, prvi islamistički i civilni predsjednik Egipta, preuzeo dužnost, okupljanja njegovih protivnika i pobornika svjedoče o sve većoj podjeli u zemlji, a sukobi upozoravaju na širenje nemira.

Vladajuća Muslimanska braća upozorila su oporbu da neće dopustiti "državni udar" protiv predsjednika, uoči masovnog prosvjeda koji se očekuje u nedjelju, a gdje će se zahtijevati prijevremene predsjedničke izbore.

Usprkos raspoređivanju policije i vojske za zaštitu vitalnih postrojenja, žestoki sukobi izbili su između protivnika i pristaša Morsija u Aleksandriji, drugom gradu u zemlji, gdje su ubijeni jedan Egipćanin i jedan Amerikanac, prema službenim medijima i medicinskim izvorima.

U petak navečer SAD je potvrdio smrt jednog od svojih državljana.

U gradu Port Saidu na Sueskom kanalu, egipatski novinar ubijen je, a nekoliko osoba je ranjeno kad su nepoznate osobe bacile eksplozivnu napravu na prosvjednike protiv Morsija, kazao je dužnosnik sigurnosnih službi i nekoliko svjedoka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter