Troje mrtvih i 150 ranjenih u napadu NATO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zrakoplovstvo NATO-a izvelo je niz napada na mete u libijskom glavnom gradu Tripoliju, što je najjaci val napada otkako je pocela zapadna intervencija protiv Gadafijevih snaga.

Najmanje tri osobe su poginule, a 150 je ranjeno u napadu NATO-a na Tripoli u noci s ponedjeljka na utorak, rekao je novinarima glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim, prenose agencije.

Dodao je da je NATO izveo "izmedu 12 i 18 napada na vojarnu Nacionalne garde". Vojarna je u vrijeme napada bila prazna, a vecina žrtava su civili koji žive u blizini, rekao je Musa.

NATO-ovi zrakoplovi pod vodstvom Francuske, Britanije i SAD-a bombardiraju Libiju više od dva mjeseca otkako je UN dopustio uporabu "svih nužnih mjera" zaštite civila od napada Gadafijevih snaga.

U ponedjeljak je americka državna tajnica Hillary Clinton na konferenciji za novinare u Londonu rekla da SAD vjeruje da "vrijeme radi protiv Gadafija te da on više ne može uspostaviti nadzor nad zemljom". Dodala je da je oporba organizirala legitimno vijece koje je se bori za demokraciju. "Njihove vojne snage sve su jace, a kada Gadafi ode, nova Libija bit ce spremna za napredak", rekla je, prenio je Reuters.

Francuska i Britanija najavile su u ponedjeljak da ce razmjestiti borbene helikoptere radi preciznijih napada na Gadafijeve snage. No, uporaba helikoptera nosi odredeni rizik za NATO jer oni lete niže od zrakoplova i izloženiji su paljbi sa zemlje. Rušenje helikoptera moglo bi uvuci i kopnene snage u operacije spašavanja. (BBC, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter