Troje kandidata u utrci za celno mjesto Svjetske banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvoje kandidata iz zemalja u razvoju i Amerikanac sudjeluju u utrci za dužnost predsjednika Svjetske banke na kojoj je dosad bio Amerikanac Robert Zoellick, priopcila je u petak ta ustanova za pomoc razvoju.

Troje kandidata su Amerikanac Jim Yong Kim, Kolumbijac Jose Antonio Ocampo i Nigerijka Ngozi Okonjo-Iweala, istice banka u priopcenju objavljenom nakon isteka roka za predaju kandidatura.

Kima, malo poznatog u javnosti, lijecnika i antropologa, rektora sveucilišta u Dartmouthu, u petak je na sveopce iznenadenje predstavio americki predsjednik Barack Obama, nekoliko sati nakon objave kandidature Okonjo-Iweale, nigerijske ministrice financija i bivše izvršne direktorice Svjetske banke.

Ocampo, bivši kolumbijski ministar financija koji danas radi kao profesor na sveucilištu Columbiji u New Yorku, objavio je svoju kandidaturu u srijedu.

Po ustaljenoj proceduri, dvadeset pet visokih dužnosnika banke (koji zastupaju zemlje ili skupine zemalja) organizirat ce službene razgovore s troje kandidata u Washingtonu da bi konsenzusom izabrali novog direktora na proljetnom zasjedanju, to jest 20. travnja, dodaje se u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter