Trogir: Uhićen "komandir Šamil"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladić s područja Trogira uhićen je rano jutros nakon što je jučer na YouTubeu otkrivena njegova videoporuka u kojoj poziva na terorizam i nove napade u Zagrebu, u kojemu su prošlog tjedna eksplodirale dvije bombe, doznaje se u splitskoj policiji.

U PU splitsko-dalmatinskoj službeno su kazali da su temeljem videozapisa postavljenog na internetu, a koji se odnosi na eksplozije u Zagrebu, policijski službenici utvrdili identitet osobe. 

- Uhićen je muškarac nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam, opisanog u članku 99. Kaznenog zakona, izjavila je Antonela Lolić iz splitske policije, koja istražuje je li još netko povezan s mladićem i postavljanjem videouratka.

Mladić, kojemu policija i dalje ne otkriva identitet i godine, u svojoj je osmominutnoj videoporuci snimljenoj u sobi, preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu te svoj video nazvao "Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu". Sebe je nazvao "komandir Šamil", a dok je snimao poruku bio je odjeven u vojnu jaknu bez rukava.

U videoporuci "komandir Šamil" javnosti poručuje da je ključno izbjegavanje civilnih žrtava jer bi to bilo kontraproduktivno.

Pozvao je na napade na vojarne, policijske postaje i specijalce. 

Za javno poticanje na terorizam predviđena je kazna od jedne do deset godina zatvora.

Zbog dviju eksplozija koje su proteklog tjedna uznemirile Zagrepčane policija je jučer osumnjičila 54-godišnjeg Vojislava Blaževića. Njega bi danas trebali ispitati tužitelji, nakon čega se očekuje odluka o jednomjesečnom zadržavanju u istražnom zatvoru.

Blažević je ozlijeđen prilikom druge eksplozije zbog čega je smješten u bolnicu u kojoj posljednja dva dana štrajka glađu. Ne zna se što mu je bio motiv. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter