Trofejni Pinguentini osvojili još jedno zlato


Muška klapa Pinguentum pobjednica je 16. izdanja Međunarodnog festivala klapa Perast koji je protekloga vikenda u crnogorskom Perastu okupio ukupno osamnaest klapskih skupina, deset u ženskoj te osam u muškoj kategoriji. Buzetski Pinguentum prvi se puta predstavio crnogorskoj publici i iz prve osvojio prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija s izvedbama "Bure" koju je na tekst Obrada Pavlovića skladao Milan Kovačević, a za klape obradila Mija Kovačević, te istarskom narodnom "Bilo vavek veselo" u obradi Ivana Matetića Ronjgova.

- Iako smo se nakon dvadeset godina rada, a posebno nakon zadnjih desetak godina intenzivnog nastupanja i sudjelovanja na natjecanjima, odlučili malo primiriti i nastaviti pjevati prvenstveno za svoj gušt i druženje, jako nam je drago da smo i dalje zadržali kvalitetu i uspjeli osvojiti i ovaj klapski festival. Prvi put smo nastupili u Crnoj Gori, festival je izuzetno dobro organiziran i drago nam je što se doma vraćamo s novim doživljajima ali i još jednim zlatom, izjavio je voditelj Muške klape Pinguentum Sanjin Radović.

Klapa Pinguentum osnovana je 1994. godine u okrilju Glazbenog društva "Sokol" iz Buzeta. Od 2005. godine kreće s ozbiljnijim radom i postiže zavidan broj priznanja i nagrada. Od ukupno 30 osvojenih nagrada na klapskim natjecanjima čak 20 ih je zlatnih. Krasi ih čitav niz prvih nagrada na Festivalu klapa Istre i Kvarnera, koji se već tradicionalno održava u Buzetu. Klapa Pinguentum prva je istarska klapa pobjednica renomiranog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, a i prva je klapska skupina koja je pobijedila u superfinalnoj večeri toga festivala.

Od osnutka vodi je Sanjin Radović, a danas u klapi pjevaju Aleksandar Pavletić (1. tenor), Dragan Markežić i Mikele Presel (2. tenori), Igor Jermaniš i Sanjin Radović (baritoni) te Nenad Medica, Mateo Paulišić i Sandro Draščić (basi). Nastupe su osim diljem Hrvatske imali i u susjednim Sloveniji, Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori, a u tri navrata održali su samostalne koncerte i u Njemačkoj. Prije tri godine klapa je izdala i svoj prvi dvostruki nosač zvuka "U mom kraju" na kojemu je predstavila sve napjeve i skladbe s kojima je nastupila u Omišu, dok je drugi nosač zvuka njihova interpretacija istarskih napjeva i skladbi obrađenih za klapski poj. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter