Trofejna buzetska muška klapa ugostila Teranke

Male maškare u Medulinu
Male maškare u Medulinu

Muška klapa Pinguentum i njeno domicilno Glazbeno društvo "Sokol" Buzet, na tradicionalnom jesenjem koncertu koji se pod nazivom "Pinguentum i prijatelji" održava u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" te pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, poziva u goste najtrofejnije klapske skupine pa je tako na ovogodišnjem jubilarnom koncertu pokrenutom prije deset godina ugostila jednu od najboljih i najnagrađivanijih ženskih klapa, pulske Teranke.

Brojne nagrade

Pinguentini kako im od milja tepaju njihovi fanovi, razmazili su Buzet brojnim nagradama. Gotovo gdjegod bi se pojavili žiri bi nagradio njihov nastup, a njihov rodni grad posebno se ponosi omiškim uspjesima klape Pinguentum. Prva su i za sada jedina istarska klapa koja je na omiškom festivalu osvojila prvu nagradu žirija, a u klapsku povjesnicu ostat će upisana i kao prvi pobjednik omiškog superfinala. Ni ova godina nije mogla proći bez visokih plasmana, pa uz buzetsko srebro žirija i zlato publike na Festivalu klapa Istre i Kvarnera, Pinguentini su na međunarodnom festivalu klapa u crnogorskom Perastu osvojili žiri i doma ponijeli Zlatni peraški kampanio.

Teranke od samog početka plijene pozornost vrhunskim klapskim izvedbama, stoga ne čudi da su dobitnice mnogobrojnih nagrada i priznanja. Samo su na buzetskoj pozornici, na Festivalu klapa Istre i Kvarnera osvojile 13 nagrada, a nagrade su u Pulu ponijele i s međunarodnih festivala vokalne glazbe i to iz Irske, Španjolske, Malte, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Grčke i Rusije. Ipak, svakoj su klapi najznačajnija priznanja dodijeljena na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. I tamo su se Teranke uspele na sam vrh s osvojena dva brončana i dva srebrna štita Grada Omiša. Na ovogodišnjem festivalu osvojile su isti broj bodova kao i prvoplasirana klapa, ali prema propozicijama festivala Teranke na kraju osvajaju Srebrni štit, no buzetskoj su publici one uvijek zlatne.

Lijepo prijateljstvo

Klape Pinguentum i Teranke njeguju dugogodišnje prijateljstvo. Pinguentini su Terankama dragi gosti na smotri klapa "Puna mi Pula" koju Teranke organiziraju već 12 godina, a Teranke su zauzvrat bile česti gost na božićnim i završnim koncertima buzetskog zbora i klape Pinguentum, a upravo su one, zajedno s klapom Crikvenica bile gošće i prvog koncerta Pinguentum i prijatelji, prije točno deset godina. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter