Trodnevni praznik cvijeća na placi u Savičenti


Jubilarna deseta Fešta od rožic počinje u petak od 13 sati na placi u Savičenti. U sklopu tradicionalne proljetne manifestacije u organizaciji udruge Ideja Lux u središtu mjesta tijekom tri će se dana - danas, sutra i u nedjelju - moći razgledati i kupiti razno ukrasno i drugo bilje, a sve će to pratiti bogat program.

Na sajmu se predstavljaju proizvođači cvijeća iz cijele Hrvatske, što pruža mogućnost izbora velikog broja sadnica cvijeća, ukrasnog bilja, stablašica, aromatičnog bilja i drugog. Iznajmljivači s područja Svetvinčenta i ove će godine, uz predočenje bona Turističke zajednice, ostvarivati popust od 15 posto na kupnju cvijeća u iznosu od 300 kuna.

Svečano otvaranje u 13 sati pred kaštelom Morisini-Grimani uveličat će cvjetna povorka i program 200-tinjak djece iz dječjeg vrtića Balonćić i osnovnih škola Svetvinčenat i Juršići, a vjernim sudionicima sajma kroz svih deset godina bit će dodijeljene zahvalnice. U 14.30 sati u kaštelu se otvara izložba radova Anđela Cvjetkovića i Rajka Ivoševića, članova ULIKS-a iz Pule. Ivošević će, inspiriran cvijećem i Savičentom, slikati na licu mjesta pa će posjetitelji moći svjedočiti nastajanju likovnog djela.

Edukativna i kreativna radionica za djecu pod nazivom "Kako je nastala čokolada" počinje u 15.30 sati. Vodit će je majstor čokolade Vili Radonić iz pulskog Choco Arta, a djeca će imati priliku izraditi lizalicu od čokolade s otiskom svoje ruke. U 16.30 odigrat će se malonogometni turnir između učenika OŠ Svetvinčenat i OŠ Juršići. Od 13 do 18 sati Povijesna udruga Kaštel organizira gađanje lukom i strijelama u Kaštelu, dok će se u subotu i nedjelju posjetitelji streličarstvom moći zabavljati od 11 do 18 sati.

U subotu od 11 sati odvijat će se mala keramičarska radionica za djecu u režiji labinske Keramike A.R., a u 12.30 sati djeca većeg uzrasta KUD-a Svetvinčenat izvest će pjesme, plesove i običaje istarskoga kraja. U nedjelju će istarske plesove od 12.15 sati izvoditi najmlađi folkloraši Mići KUD-a Svetvinčenat, a u 12.30 počinje turnir u mačevanju povijesne udruge Kaštel. U 13 sati zasvirat će akustični duo Irena i Mauro Giorgi.

Pokrovitelji Fešte od rožic su Općina Svetvinčenat i njena Turistička zajednica. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter