Trodnevni maraton koji spaja ljepote Istre

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Kraj rujna je već dugi niz godina poznat po promjenjivom vremenu i jednoj od najčarobnijih biciklističkih utrka u Hrvatskoj i šire, a to je maraton Parenzana, koji se održava od 23. do 25. rujna. Trodnevni maraton koji spaja ljepote Istre i vožnju mountain bikea u jednu zajedničku priču, koja već više od dvadeset godina privlači veliki broj sudionika iz cijele Europe, očekuje natjecatelje uz malo izmijenjenu formulu. Naime, od ove godine moguće će biti sudjelovati na zasebnim etapama u petak, subotu ili nedjelju, ali samo sudionici koji će provesti sva tri dana u utrci bodovati će se i nagrađivati za ukupne pobjede u kategorijama.

Petak je tradicionalno kratka etapa, brza etapa okolicom Funtane i Vrsara, svojevrsno zagrijavanje i upoznavanje natjecatelja vožnjom vinogradima i šumom Kontija. Subotnja etapa, sa startom u Taru i vožnjom obroncima doline Mirne, predstavljaju već malo zahtjevniji ritam vožnje, ali to je ništa u odnosu na kraljevsku nedjeljnu etapu sa startom u Vižinadi. Dok su u petak i subotu etape iste za sve sudionike, u nedjelju je mogućnost biranja između kratke i duge trase koja startom iz Vižinade nakon nekoliko uspona i spusteva koji prolaze jednim od najljepših dijelova Istre dirajući područja Grožnjana, Oprtlja i Motovuna sudionike dočekuje ponovno u Vižinadi. Vrijeme koje krajem rujna zna se poigrati i iznenaditi sudionike poseban je faktor koji daje utrci jednu drugu dimenziju. Teren koji sudionici u tri dana prolaze mijenja iz zemljane podloge do kamenih putova, širokih i uskih cestica, strmih uspona i brzih spustova.

Po riječima mnogih Parenzana je jedna od težih utrka u Europi zbog konfiguracije staze i terena, ali i s jednim od najljepših scenarija kroz koje sudionici prolaze nudi nešto posebno. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter