Trodnevna manifestacija s lijepim, poučnim i zanimljivim pričama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjoj konferenciji za novinare organizatori, direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, direktor Illustris travela Ozren Grbavčić te voditeljica programa Marijana Valić, predstavili su i najavili 16. Dane antike koji će se održati od četvrtka do subote. Dani antike – Pula Superiorvm svojim programom kontinuirano nude spoj povijesti i kulture te jačaju i razvijaju baštinska blaga antičke Pule, rekla je Cinkopan te najavila trodnevnu manifestaciju s lijepim, poučnim i zanimljivim pričama uz bogati program.

Kulturna tribina Kruha i igara

Komšo je, pak, otkrio da je otvorenje 16. Dana antike, s početkom u 20:45 sati u lođi Vijećnice gdje će se otvoriti izložba "Sergiis in honorem" nastala kao rezultat suradnje između Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda. Spomenuo je dugogodišnje uključivanje Arheološkog muzeja u ovu manifestaciju kroz Spectacvlu Gladijatoriju, koja uvijek izazove oduševljenje i ostavlja poseban utisak na posjetitelje. Iste večeri, u nastavku će se moći pogledati dvije predstave. "Parfem – povijest jednog ubojice" u izvedbi autora i glumca Frane Novljana te "Herkul" Teatra Naranče.

- Na lokacijama Forum, Portarata, Park grada Graza, Turistička zajednica Pule, Galerija Cvajner, Giardini i Arena, predstavit će se impresivna brojka sudionika kroz originalan prijenos vrijednih nastupa kroz predstave, glazbu, edukativne radionice, kulturne tribine, tematske izložbe i gladijatorske borbe, istaknula je voditeljica programa Marijana Valić.

Petak i subota obilježit će mnoštvo sadržaja i aktivnosti. U parku Grada Graza u jutarnjim satima moći će se posjetiti međunarodni Rimski tabor i dječji kostimirani defile. Udruga Birikina, uz animacijski dječji program, tematski će se bazirati na likovima iz svijeta grčke mitologije, Pandora i Pandorin ćup te Minotaura i njegov labirint.

Direktor festivala Ozren Grbavčić istaknuo je kako prvi puta nude dječju radionicu mirisnih antičkih vrtova uz stručno vodstvom kustosice Etnografskog muzeja Istre mr.sc. Tanje Kocković Zaborski. U suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli nastavlja se i izuzetno vrijedna izložba i dječja radionica "Pismo u antici", a teatar Naranča zaokružit će priču lutkarskom predstavom Pipove antičke avanture: Mitska bića. U subotu će dječji program na Giardinima obilježiti teatar Naranča lutkarsko predstavom "Pipove antičke pustolovine" i Birikina uz kreativne radionice i igrokaze.

Dani antike će treću godinu uzastopno predstaviti izuzetno vrijedan znanstveno popularni program u suradnji s Istarskim povijesnim društvom. U petak, na Forumu s početkom u 21 sat, održat će se kulturna tribina "Kruha i igara: Politička upotreba sporta u antici i danas" na kojoj će se postaviti mnoga pitanja, poput, jesu li gladijatorske igre najpopularniji sport antičkog Rima te što znamo o njihovom održavanju u pulskoj Areni? Zatim na koji su način one korištene u političke svrhe i koliko se današnji sport koristi u političkoj propagandi? te na koji način publika, u razdoblju Rima ali i danas, sudjeluje u transmisiji društvenih poruka na sportskim borilištima? Bit će zanimljivo saznati koliko se koncept "Kruha i igara" formiran u doba Rima može primijeniti na suvremeni sport u 21. stoljeću. Povjesničar Ivan Žagar u ulozi moderatora ugostit će ugledna i poznata imena hrvatskog sporta.

Defile i borbe gladijatora

I ove godine, svoje četvrto izdanje pokazat će izložba "Antika na suvremen način IV". Galerija Cvajner pripremila je tematsku izložbu s mladim autoricama koje će tematski izazov i realizaciju svojih radova predstaviti 9. lipnja u 20 sati. Završnica drugog dana festivala pripast će modnoj reviji "Oculi Mulieres antiqua". Osim Rimskog kviza, uz vodstvo Davora Šišovića, koji će se održati na Forumu u 21 sat, subotu će obilježiti samostalna izložba "Ljubomorna žena" akademske kiparice Nine Šestanović, koja će se predstaviti u unutrašnjem vrtu Turističke zajednice grada Pule u 20 sati. Borbe gladijatora, jedini program koji se naplaćuje, izvest će se u subotu, od 19.45 do 21 sat, u pulskoj Areni, gdje će se održati gladijatorski turnir te velika povorka kroz grad uoči impresivnih borbi. (Goran ROJNIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter