Trodnevna Fešta od rožic u Savičenti

Rožice tri dana uljepšavaju savičentsku placu (D. ŠTIFANIĆ)
Rožice tri dana uljepšavaju savičentsku placu (D. ŠTIFANIĆ)

Cvjetna manifestacija Fešta od Rožic otvorena je danas u Svetvinčentu, a zatvara se u nedjelju popodne.

- Cvijeće je uzgajano u rasadnicima diljem Hrvatske, zima je bila teška, ali trud se isplatio. Važno je da ovdje nema uvoznih biljaka, znači uzgajane su na domaćem terenu te će lakše uspjeti kad se presade. Nema pet ruku kroz koje prođe biljka već je prodaja direktna, proizvođač-kupac. Ovdje se gradi povjerenje jer izlagači osmu godinu zaredom imaju svoja mjesta na placi tako da kupci već točno znaju kod koga će se zaputiti i što mogu očekivati. To je dodatan poticaj proizvođačima da ne fušare, kaže Mirjana Brickweg iz Udruge Ideja LUX koja organizira sajam.

Od prodavačice Ruže iz Višnjana saznajemo da najviše prodaje pelargonije. Dodaje da su ove godine cijene niže i za 10 do 20 posto nego lani. Tako se dalije prodaju po 20 kuna, lavanda i smilje po deset ili 25, ovisno o veličini lončanice, jasmin po 40 kuna, begonije po četiri, a ružmarin po 25 kuna. Proizvođači, njih 20-ak, dolaze iz Varaždina, Čakovca, Labina, Pazina, Grdosela, Umaga, Sesvetskog Kraljevca, Bednje…

Sajam je obilježen i nastupom Kulturno-umjetničkog društva Svetvinčenat te djece vrtića Balončić i škola iz Savičente i Juršića. Svetvinčentski školarci prodajnom izložbom iskazuju svoj humanitarni duh jer je sav prihod namijenjen djeci Afrike. Tijekom manifestacije otvaraju se i vrata kaštela Morosini-Grimani gdje se može uživati u prezentaciji gađanja lukom i strijelom. Na sajmu  radove i unikatne rukotvorine izlažu i istarski slikari. Pokrovitelji manifestacije su Općina i Turistička zajednica Svetvinčenat (T. GRBIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter