Trodimenzionalnu Istru grade "furešti"

Nedovršena 3D Eufrazijeva bazilika
Nedovršena 3D Eufrazijeva bazilika

Neki u Googleu imaju samo jednu zadaću: osmisliti kako svaku zgradu na Zemlji prikazati u trodimenzionalnoj (3D) projekciji. Tu su misiju prije pet godina podijelili s ostatkom svijeta na Google Earthu, no Istra je tu ostala ravna zona. Rijetke znamenitosti koje su prikazane u 3D varijanti modeliraju stranci ili stanovnici drugih krajeva Hrvatske, "furešti", i tek jedan mladi Istrijan.

Iz pukog hobija naš poluotok ostatku svijeta predstavljaju Poljak, Slovenac, Čeh, Siščanin i Dalmatinac, amateri koji su napravili po jedan model. Umirovljenik Stipan Ujdur iz Opuzena  je u rujnu prošle godine napravio 3D prikaz biskupskog kompleksa u Dajli, a potom nastavio virtualno graditi Eufrazijevu baziliku uz pomoć fotografija s kompjutera. Ujdur u Istri nikad nije bio.

Poreč na 3D karti sad ima i okruglu kulu pored Narodnog trga čiji je autor 40-godišnji grafički dizajner iz Siska Viktor Bublić. On je posjetio Istru, ali nikad nije bio u Poreču. - Htio sam pridonijeti promociji Poreča jer uopće nije prisutan na 3D karti, rekao nam je Viktor koji je nedavno slavio 250 svojih modela uvrštenih na kartu Google Eartha. Planira nastaviti s Porečom te napraviti još nekoliko većih zgrada.

Ako upišemo "Istria", najviše klikova ostvaruje naša najpopularnija znamenitost, Arena u Puli. Poljak Stanislav Ludwinski napravio je donekle vjernu kopiju, koja ima više od 5.380 pogleda, u sklopu kolekcije antičkog blaga Europe. Velik broj pogleda ostvario je i Ujdurov kompleks Dajle, više od dvije i pol tisuće. Zanimljivo je i da je anonimni Čeh sagradio cijeli kompleks kućica iz turističkog naselja Kažela kod Medulina i crkvu svete Eufemije, dok je još jedan anonimni modelar "izgradio" dijelove Umaga.

Neki modelari u drugim zemljama naplatili su svoj rad kroz priču o turističkoj promociji: Beograd, Prag, Venecija nude pravi trodimenzionalni doživljaj pojedinih gradskih četvrti i ostvaruju na tisuće klikova. Kako su zajedničkim snagama "pobrojili" Bublić i Ujdur, na istarskom poluotoku je do prosinca napravljeno 109 3D projekcija.

- Kao turistička regija, Istra uopće nije dovoljno prisutna na Google Earthu u 3D. Drugdje su turističke zajednice zainteresirane za takvu promociju jer kad ljudi negdje putuju, najprije na internetu pogledaju što ih čeka, kaže Ujdur.

- Mislim da je puno atraktivnije vidjeti stvarnu fotografiju i video, a danas je i pokrivenost sa Street Viewom za Hrvatsku izvrsna, veli nam Valter Zulijani, vlasnik grafičkog studija Visuallab  u Poreču. Za 3D prikaze znamenitosti nema vremena, već niz godina izrađuje trodimenzionalne prikaze kuća, takozvane 360 stupnjeva panorame, a dodaje da će uskoro slična opcija biti moguća na Google Street Viewu.

Iako se opći boom za 3D koji je zavladao početkom tisućljeća smanjio, sve više projekata traži trodimenzionalnu vizualizaciju i posla uvijek ima, kaže Zulijani.

Zoran Gorski iz Arscom Studija u Rovinju kaže nam da je bilo pokušaja kontaktiranja i traženja sponzora za 3D vizualizacije, ali "nitko nema sluha", pa ionako prezaposleni dizajneri iz Istre jednostavno odustaju od takvih nakana.

Najaktivniji, a vjerojatno i najmlađi modelar za Istru trenutno je Filip Koraca, učenik prvog razreda pazinske Opće gimnazije iz Motovunskih Novaki. Na Google je uvrstio 20 modela (u galeriju 29). Sam fotografira svoje zgrade. - Mislim da sam jedini u Istri koji to radi… nemaju svi strpljenja. Ponekad u školi čujem da komentiraju: "Si vidija pazinski stadion na Google Earthu? Neki čovik to dela u 3D-u, još par hiž je napravija tu u okolici", a ne znaju tko to radi, komentira Filip koji je za 3D programe prvi put čuo u kompjuterskim časopisima koje je kupovao kao mali.

Kao i ostalim modelarima, njemu je to "čisto gušt", no Filip ima i veće planove: želja mu je postaviti Motovunske Novake na trodimenzionalnu kartu Google Eartha. (Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter