Trodimenzionalne fotografije magične Istre

Alica Tosenberger i Sanja Ignjatić, autorice 'Magic 3D Istrije'
Alica Tosenberger i Sanja Ignjatić, autorice 'Magic 3D Istrije'

Alica Tosenberger, profesorica geologije i geografije te Sanja Ignjatić, inženjerka geologije, sa stalnom adresom u Zagrebu, osmislile su inovativan način promocije Istre, koji su nedavno predstavile i u Rovinju. Pod nazivom "Magic 3D Istria", na 19 trodimenzionalnih fotografija predstavljeni su različiti istarski lokaliteti te tradicionalni motivi.

- Napravile smo kompoziciju kulturne i prirodne baštine Istre, ali ne realno kao kada se čita iz knjige ili nekog promidžbenog materijala, već emotivno. Budući da smo Istru prešle uzduž i poprijeko, emotivno smo vezane za ovaj kraj pa fotografije nisu namijenjene samo turistima već svim zaljubljenicima u Istru, pojašnjava Tosenberger.

Iz Rovinja su odabrale motiv crkve svete Eufemije, Arena predstavlja Pulu, a Fažana je našla svoje mjesto kao mala lučica uz more. Neizbježni su bili i Brijuni, Bale su odabrane kao predstavnik kamene gradnje, a Istra ne bi bila Istra bez maslina, crvenice i kažuna, no i Limskog kanala, kao važnog geološko-geografskog spomenika. U trodimenzionalnom su se prikazu našli Grožnjan te Motovun, Kotli i stari mlin, Gračišće, Pazin, odnosno Pazinska jama i Sveti Lovreč, kao i rt Kamenjak te Dvigrad. Predstavnik životinjske faune je boškarin, istarsko autohtono govedo.

Uz knjižicu, u izdanju tvrtke Org-Cad-Tosenberger iz Zagreba, nalaze se i 3D naočale te stilizirana karta Istre. (Mihaela MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter