Tročlana obitelj za blagdane će potrošiti 2.000 kn

Tek uski krug građana može si priuštiti rastrošnije slavljenje Božića i Nove godine
Tek uski krug građana može si priuštiti rastrošnije slavljenje Božića i Nove godine

Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su koliko je ove godine "teška" blagdanska potrošačka košarica koja obuhvaća troškove tradicionalne prehrane za Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Silvestrovo i Novu godinu. Kako u Hrvatskoj postoje značajne regionalne razlike, košarica je temeljena na tradicionalnoj blagdanskoj prehrani koja se blaguje najčešće i u najvećem dijelu Hrvatske, pojašnjavaju iz NHS-a.

Bakalar ili srdela

Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za 2016. godinu iznosit će, kako su izračunali, dvije tisuće kuna, dok je lani iznosila 1.956 kuna. Skromnija košarica ove godine iznosit će 854 kuna dok je lani iznosila 802 kune. Ne treba posebno naglasiti kako skromnija košarica može biti još i skromnija, odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 525 kuna, što je minimalna razlika u odnosu na lanjsku koja je iznosila 530 kune.

- Nažalost, neka tradicionalna jela, kao što su bakalar za Badnjak i purica za Božić, iziskuju povećane troškove zbog visokih cijena i većina hrvatskih građana neće si ih moći priuštiti, vele iz NHS-a pojašnjavajući da su stoga pri izračunu blagdansku košaricu podijelili na tri kategorije - onu obilniju i u skladu s tradicijom, onu nešto skromniju, u kojoj su sadržane zamjenske odnosno jeftinije namirnice te onu najjeftiniju. Istraživanje je tako pokazalo da će veliki broj građana zamijeniti skupi bakalar, zubatac ili škarpinu sa oslićem ili nekom drugom još jeftinijom ribom - šarunom, lokardom, manjim trljama ili, za razliku od prošle godine i sitnom plavom ribom, srdelama. Za ovu je ribu inače zbog mriještenja trajala zabrana ulova od polovice prosinca do polovice siječnja, no ove je godine ministar poljoprivrede donio izmjene dvaju pravilnika kojima će biti omogućen ribolov ove "sirotinjske" ribe i u razdoblju od 21. do 24. prosinca. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter