Troboj palente u Poreču - Talijani opet najbolji

Chefovi restorana Osteria storica, taverne Sergio i hotela Palazzo s priznanjima
Chefovi restorana Osteria storica, taverne Sergio i hotela Palazzo s priznanjima

Chef Fiorenzo Varesco iz restorana Osteria Storica Morelli pobjednik je dvanaestog kulinarskog troboja u pripremanju jela od palente, održanog sinoć u restoranu porečkog hotela Palazzo u sklopu obilježavanja blagdana zaštitnika sv. Maura.

Pobjednik dolazi iz mjesta Canezza di Pergine iz okolice Trenta, iz konobe čija se gastronomska ponuda temelji na tradicionalnoj kuhinji i domaćim namirnicama.

Talijanski je chef visoke ocjene žirija osvojio maštovitim jelima, košaricom od palente s kobasicama, njokima i parmezanom te jelom od zečetine s gljivama na posteljici od palente, koje je ujedno proglašeno najboljim i po izboru publike. 

Drugo mjesto pripalo je chefu Ivanu Jušti, domaćinu iz restorana hotela Palazzo, a treće Draženu Nemetu iz novigradske taverne Sergio.

Natjecanje je vodio književnik i gastroznalac Drago Orlić, a među uzvanicima bili su gradonačelnik Edi Štifanić i predstavnici Grada, Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, Udruženja obrtnika te novinari.

Žiri koji su činili stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat, ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića i dobitnica ovogodišnje nagrade Sveti Mauro Vesna Baranašić, urednik talijanske enogastro revije Papageno i počasni građanin Poreča Giuseppe Casagrande, enolog iz Udina Oscar Biagi i bivši turistički menadžer Franco Palma, kušao je po dva jela svakog restorana.

Talijani se redovito potvrđuju kao majstori u pripremanju jela od palente - u dvanaest godina natjecanja deset su puta ponijeli doma pobjednički pehar. Ovaj troboj inspiriran je, kao i festival što se za vrijeme ove fešte odvija u Poreču, pjesmom "La mula de Parenzo", čiji stihovi uz djevojku iz Poreča slave i palentu. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter