Trkači povezali štinjanske utvrde na stazi dugoj 7,2 kilometra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od stotinu trkača natjecalo se u nedjelju na utrci ŠTA 2015.  - Štinjan Adrifort, i na taj način simbolično dali svoj doprinos završetku trogodišnjeg projekta obnove i otvranju javnosti dijela pulskih utvrda u štinjanskom priobalju. Riječ je o utvrdama Munide, Monte Grosso, Valmaggiore i Punta Christo koje su, izuzev zadnje, godinama bila zapuštene i devastirane. Zahvaljujući ovom projektu, počela je njihova obnova i valorizacija, a ova je utrka imala za cilj predstaviti ih javnosti u novom svijetlu.

Nova rekreativna zona

Sa startom na štinjanskoj Placi, staza je trkače vodila duž 7,2-kilometara dugog vijugavog šumskog puta, prolazila pored mora, pa se opet dizala do utvrda i oko njih te vodila potom natrag do cilja koji je bio i opet na Placi. Iako je na dijelovima bila i zahtjevna, zbog čega je zabilježeno i nekoliko padova, na sreću bez većih ozljeda, staza je ipak pokazala svu ljepotu ovog dijela pulskog priobalja.

Službeno, najbrži je bio Vinko Vrebac iz Zagreba koji je stazu pretrčao za 28:03 minute, a najbrža trkačica bila je Medulinka Irena Mosić Šajatović s vremenom 36:20 minuta. Najbrojnija organizirana ekipa, njih više od 30, bili su članovi Društva sportske rekreacije "Run & Fun" iz Pule.

Uoči starta "velike" utrke, održana je i 30-metarska utrka koja nije imala natjecateljski karakter, za djecu Štinjana i Velog Vrha. Odazvalo se desetak mališana, ali će iz sredstava projekta Adrifort za djecu Područne škole Štinjan i OŠ Veli Vrh biti osigurano 50-ak majica koje će im koristiti za nastavu tjelesnog odgoja.

Na trasi tijekom utrke zatekla se i Iva Pamić, voditeljica projekta Adrifort u Gradu Puli, koja nije krila zadovoljstvo vidjevši rezultate trogodišnjeg rada.

- Obišla sam trasu i jako sam zadovoljna. Oprema je sva na mjestu: tabele, klupe i druge oznake. Na Zonchi smo uredili parking zonu i postavili veliku tablu s označenim stazama, koje se razlikuju i po boji, a duž zida smo posadili i nekoliko stabala. Na utvrdama smo osigurali sve prilaze i stube, na neke lijepe punktove - vidikovce, postavili smo piknik stolove i mislim da su baš pogođeni. Panorama koja se s njim pruža oduzima dah, rekla nam je Pamić.

Ujedno je najavila i nastavak aktivnosti, uglavnom sportskih i rekreativnih na ovom području i to već na proljeće te pozvala sve Puljane, prvenstveno Štinjance, da što više koriste ovu novu gradsku rekreativnu zonu koju su za njih uredili. Projekt će, službeno, trajati još do ožujka kada se planira niz završnih radova, ali su oni najzahtjevniji dovršeni.

Projekt Adrifort započeo je potpisivanjem ugovora 2012. godine, dok su konkretni radovi počeli 2013. Za taj je projekt Grad Pula kao partner dobio 280 tisuća eura. Cilj je bio urediti pet utvrda - Punta Christo, Monte Grosso, Vallmaggiore, Munida i Zonchi, kao i prilazne putove te na taj način dobiti još jednu gradsku zonu sporta i rekreacije, u prelijepom krajoliku, uz valorizaciju kulturne baštine, na ukupnoj površini od 150 hektara. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter