Trka za viticu: Pobjednik Milio Grabrović

Pobjednik Trke za viticu Milio Grabrović
Pobjednik Trke za viticu Milio Grabrović

Pobjednik 18. Trke za viticu je Milio Grabrović, barbanski vođa konjanika. On je, u pripetavanju, pogodivši sridu i osvojivši ukupno osama punata, pobijedio konjanika Gordana Galanta.

Trka za viticu, svojevrsna uvertira u glavnu utrku, Trku na prstenac, na barbanskom je Gradišću okupila ukupno 14 konjanika kojima je cilj bio stazu dugu 150 metara progalopirati u manje u 12 sekundi i pritom "zaditi u sridu". Sredina prstena im je donosila tri boda, gornja strana dva, donja jedan dok je pogodak sa strane donosio po pola punta.

Prva od ukupno tri trke prošla je sa skromnim rezultatima - u prstenac je uspjelo pogoditi tek šest konjanika. S isto toliko pogodaka prošla je i druga trka, u kojoj je kao i u prvoj tek jednom pogođena srida. No, kako su trke odmicale konjanicima se oko bistrilo, a ruka mirila te su gotovo svi na kraju ipak uspjeli" zaditi".

Silvio Učkar na konju Amerika, kojemu je ovo bio deseti nastup, u prvoj je trci pogodio pola punta, drugu je prošao bez pogodaka, dok je u trećoj osvojio jedan. No, njegov je konj Amerika ostao zapamćen po tome što je bio najbrži - stazu je protrčao za 9.32 sekunde.

Najstariji među konjanicima, Bruno Kožljan, koji iza sebe ima čak 31 trku te po dvije pobjede na Trci za prstenac i za viticu, u prve dvije utrke nije uspio pogoditi niti bod, a tek je u trećem pokušaju bio uspješan te pogodio dva punta.

Sridu je, iz trećega puta, uspio pogoditi, osim slavodobitnika i Andreja Kancelara i Kristijan Kancelar. On je u drugoj trci osvojio pola punta, a u prvoj dva. No, budući da je sišao s konja prije nego što je prstenac donio do Časnog suda, pogodak mu nije priznat.

Spomenimo da ni Goran Špada, pobjednik utrke na Prstenac 2011., koji je u 37 godina trke jedini koji je uspio pogoditi tri sride nije imao previše sreće. Iako je bio bez promašaja na kraju je osvojio tek dva i pol punta.

Odličan je bio Luka Kancelar s konjem Ringom koji nije promašio niti jednom te je na kraju skupio četiri boda. Jedni ovogodišnji debitant, 18-godišnji Mateo Rojnić uspio je "zaditi" iz trećeg pokušaja, osvojivši pola punta.

Samuelu Štokoviću, prošlogodišnjem slavodobitniku, koji je pobijedio pogodivši dvije sride, u prvoj je trci prstenac pao, u dugoj je osvojio dva, a u trećom pola punta.

Trka se zapravo zakomplicirala tek kada je Grabrović, na konju Angel, koji je u prvoj zbacio prstenac, a u drugoj dobio dva punta, u trećoj pogodio sridu i tako, s ukupno pet bodova, izjednačio s Galantom koji je na konju Suezu u prvoj trci osvojio dva punta, u drugoj pogodio sridu, a u trećem pokušaju zbacio prstenac.

Stvar je bila riješena nakon što je Grabrović, pokazao da je najjači kad zatreba te pogodio sridu, a Galantu je prstenc zaplesao na koplju - jedan mu punat, odnosno ukupno šest, nisu bili dovoljni da se približi rezultatu od osam punata.

Grabrović je za pobjedu nagrađen zlatnim prstencom kojeg mu je uručio Mladen Kancelar, predsjednik Društva Trke na prstenac, dok mu je Anka Kolić iz Zagrebačke banke, koja je zlatni sponzor manifestacije, uručila ček od deset tisuća kuna. (B. PETROVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

Sutra u 17 sati Trka na prstenac
Sutra, zadnjega dana trodnevne manifestacije događanja započinju u deset sati sportskim programom za mlade. U 16 sati na redu je promenadni koncert limene glazbe i mažoretkinja. Glavni događaj, Trka na prstenac započinje u 17 sati.


Podijeli: Facebook Twiter