Trka na prstenac zaštićena kulturna baština


Rješenjem Ministarstva kulture barbanska Trka na prstenac 4. travnja ove godine uvrštena je na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Povijesni zapisi kazuju da je prva Trka na prstenac odigrana 1696. godine, no obnovljena je 1976. godine i otad se svake godine održava u Barbanu. Trka na prstenac je konjička igra koja se, stoji u obrazloženju, organizira po uzoru na viteško nadmetanje priređivano za crkveni katolički blagdan Duhova s kraja 17. i početka 18. stoljeća.

Trka je postala važan segment barbanske baštine, prepoznali su je nositelji i šira zajednica, pružajući joj osjećaj identiteta i povezanost s vlastitom poviješću. S vremenom se Trka ukorijenila u lokalnoj zajednici koja ju održava i prenosi na mlade generacije, obrazlaže se u rješenju Ministarstva kulture. Ova konjička trka postala je tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju, a obilježava čitavu povijest barbanskog kraja te služi kao značajna kulturna manifestacija koja nadilazi granice Barbana i Istre.

Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture stoga je na sjednici održanoj 29. siječnja 2015. godine ocijenilo da Trka ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra prema članku 9. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturne baštine.

Barbanski načelnik Denis Kontošić zadovoljan je ovim rješenjem, mada ističe da je sve predugo trajalo.

- Na inicijativu tadašnjeg ministra kulture Jasena Mesića, te Ivana Jakovčića, Općina Barban je još 2011. godine predložila da se Trka uvrsti na listu nematerijalne baštine. Svake godine slali smo požurnice jer smo željeli da rješenje dobijemo uoči lanjske 40. obljetnice, ali nismo uspjeli. Čak smo se i požalili tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću koji je dolazio u Barban svake godine. Kandidirali smo Trku jer smo smatrali da takav događaj zaslužuje biti na listi. No, cijeli je postupak predugo trajao, bilo je puno dokazivanja. Na listi nematerijalne baštine Hrvatske ima raznih stvari, ne smatramo da je naše najvrednije, no naša trka odskače svojom ljepotom, originalnošću i povijesnim tragom. Ovo nije kraj, nego tek početak dobre barbanske priče jer nam je cilj doći do reprezentativne liste UNESCO-a, veli Kontošić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter