TRKA NA PRSTENAC: Predstavljen pjenušac "Prstenac"


U konobi Rišpet u Manjadvorcima preksinoć je predstavljen pjenušac Prstenac, u čast ovogodišnjoj jubilarnoj 40. obnovljenoj Trci na prstenac koja će se ove nedjelje, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, održati u Barbanu. Pjenušac je gostima, gospodarstvenicima i lokalnim političarima, među kojima je bio i župan Valter Flego, predstavio nagrađivani somelijer Sandi Paris koji je pritom potanko objašnjavao koje se jelo može najbolje sljubiti uz ovo vino. No, prije otvaranja pjenušca, gostima su ponuđena vina Miljenka Vretenara pod etiketom San Martino.

Grožđe od kojeg je proizveden pjenušavi rose potječe s Barbanštine, a autor je enolog Tomislav Plavša s porečkog Instituta za poljoprivredu.

- Ova manifestacija održava se deseti put zaredom, ranije u Draguzetima, a ovdje već treću godinu, i to četvrtkom uoči Trke. Grožđe sorte teran kupljeno je 2013. godine, a vino je proizvedeno koncem siječnja 2014. Vino je potom šampanjizirano, dakle, pretočeno je iz tanka u šampanjske boce, gdje je počela sekundarna fermentacija. Ovaj je pjenušac napravljen klasičnom šampanjskom metodom. Boce s vinom u siječnju su začepljene metalnim ili krunskim čepovima te su odležale punih šest mjeseci u podrumu porečkog Instituta. I lani smo na istom mjestu pili ovaj pjenušac koji je prije toga degožiran, što znači da je odstranjen metalni čep, kao i talog te stavljen pluteni. Dio vina ostao je pohranjen u bocama s metalnim čepom, da bismo ove godine opet pili isto vino iz spomenute berbe 2013. Večerašnje je odležalo 18 mjeseci. Vino je ekstra brut, što znači da je suho i nema ostataka neprovrelog šećera, rekao je Paris. Prstenac se pije kao aperitiv, dodao je, i to rashlađen na pet stupnjeva Celzija, a može se piti i uz školjke, dok uz slatkiše ne paše, objašnjava te dodaje da je, prema povijesnim knjigama Barbanštine, negdje 1800-ih u Istri bio najpoznatiji upravo barbanski teran, od kojeg je nastao ovaj pjenušac.

Josip Pino Kuhar pripremio je morsko-mesni meni, na kojem se našlo pet sljedova jela. Nakon kozica u umaku pripravljenim od ekstrakta ljuski gambera „produženim na maslinovom ulju Negri“. Potom je poslužen carpaccio od sipe i brancina na rokuli koji su mnogi gosti preskočili, iako je, prema našem osobnom sudu, riječ o izvrsnom jelu. Nakon toga gosti su kušali rižoto od gambera i sipa, žgvacet, pirjanu veprovinu u umaku od plave smrikve uz toplu salatu od divlje rokule. Večer je zaslađena čokoladnom tortom na bazi bavarske kreme.

Denis Kontošić, načelnik Općine Barban, napomenuo je da se ove godine, pored jubilarne 40. Trke na prstenac, obilježava  još jedna "okrugla brojka", i to subotnja 20. trka na viticu.

- Trodnevnu manifestaciju službeno dopiremo sutra podizanjem zastave na barbanskoj placi, a ovo je ležeran uvod, i to onime ča je na Barbanštini poznato: naša vina i barbanski teran, pa neka bude pjenušac od terana. Mislim  da je dobro na ovakav način, u opuštenoj atmosferi,  uz iće i piće, podsjetiti na značaj naše obnovljene Trke. Da je održavana u kontinuitetu, danas bismo proslavili 320. - zaključio je Kontošić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter