Trka na prstenac ove godine 23. kolovoza

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Programi ovogodišnje Trke na prstenac odvijat će se od 21. do 23. kolovoza. Tako je odlučio novoizabrani Izvršni odbor Društva „Trka na prstenac“ na svojoj preksinoćnjoj sjednici. Sve, dakle, počinje u petak, kada se podizanjem zastave na barbanskoj placi najavljuju trodnevne svečanosti.

Sveistarski karakter Trke

U bogatoj satnici prigodnih programa, valja izdvojiti subotu i natjecanje u “Trci na viticu”, i kao vrhunac svega “Trku na prstenac”, u nedjelju, 23. kolovoza na Gradišću u 17 sati. Kako je u kalendaru značajnijih manifestacija u Istarskoj županiji za Trku na prstenac ustaljen treći vikend u kolovozu, ove je godine, s obzirom na pet nedjelja u tom mjesecu, organizator pomaknuo termin Trke  za jedan vikend.

Trka na prstenac ove godine slavi svoju jubilarnu 40. obljetnicu. Sve će biti podređeno toj obljetnici, u želji da se dosegne savršenstvo u njezinu predstavljanju. Slavu Trke pronose njezini natjecatelji, pa će se, kako je odlučeno ne sjednici, posebna pozornost posvetiti radu s njima. Istaknuto je i ovom prigodom da je Trka otvorena za sve zainteresirane natjecatelje na Poluotoku, čime se naglašava njezin sveistarski karakter. Očekuje se da će se  prijaviti više od dvadeset konjanika, što jamči i veću kvalitetu i jača natjecateljski duh, jer kroz kvalifikacije za nastup u završnici ima mjesta samo za 16 natjecatelja. Kako je za uspješan nastup potrebno jedinstvo konja i konjanika, ništa neće biti prepušteno slučaju, već će takva izvježbanost tražiti svoju potvrdu treninzima na trkaćoj stazi.

Zasluge pok. Danila Klena

U očekivanju slavodobitnika, koji će zaključiti 40. izdanje barbanske konjičke manifestacije, svima njima valja zahvaliti, što su zajedno s organizatorom, Društvom “Trka na prstenac”, u Barbanu skrenuli riječna korita, kojima je ljepota Trke mogla poteći u zaborav. Poslije mukotrpnih godina obnavljanja, ostaje na kraju zadovoljstvo da se uspjelo u pravilnom vrednovanju kulturno-povijesnog naslijeđa, s čime je Trka postala kulturna, turistička i sportska manifestacija, po kojoj se nadaleko pročulo za ime Barbana.

Dakako, mnogo se duguje toj prošlosti, pa će ovogodišnji jubilej biti uvertira u još veći, jer se iduće godine slavi 320. obljetnica najstarijeg povijesnog zapisa o Trci na prstenac. Zahvalnost se duguje i pok. Danilu Klenu, povjesničaru iz Rijeke, koji je istražio i potom objavio podatke o prvim trkama na prstenac. Prema tim su podacima studenti iz Istre okupljeni u klubu “Mate Balota” u Zagrebu, članovi barbanskog Sportskog društva u suradnji s barbanskim aktivistima i Katedrom Čakavskog sabora rekonstruirali “Trku na prstenac”, i predstavili je na “Istrijadi 76.” (B. BLAŽINA)


Podijeli: Facebook Twiter